Rizi Bizi je jelo koje ćete sigurno naći na jelovniku u vrtiću, a deca ga sa slašću jedu. Ono što je najbolje, u njemu možete da podvalite i brojne namirnice koje na drugi način ne bi pojeli. Donosimo vam recept za Rizi Bizi sa piletinom koji se lako sprema.

Potrebno je:

  • 250-300 g pirinča
  • 2 dcl ulja
  • 150 g mladog graška (sveži, smrznuti ili iz konzerve)
  • 200 grama fileta piletine
  • 2 glavice crnog luka
  • šnita slanine
  • začin od povrća (vegeta, bionačin)
  • svež peršun, origano ili bosiljak
  • so, i biber po ukusu

Priprema:

U dubok lonac stavite ulje, piletinu sekcanu na komade i iseckan luk i zagrevajte. Kad je počelo da cvrči ulje i kada je meso pobelelo sa svih strana, stavite ispran pirinač i propržite dva minuta. U medjuvremenu u litar i po vrele vode stavite kašiku do dve vegete i promešajte. To vam je supa kojom prelivate pirinač i koja daje lepši ukus pirinču.

Kada ste propržili pirinač i meso, dodajte šnitu slanine iseckanu na komade i propržite jedan minut, pa stavite obareni grašak i zatim lagano nalivajte supom dok pirinač ne počne da se lako meša. Probajte koliko vam je smesa slana. Pobiberite i posolite koliko treba. Dinstajte pirinač na umerenoj toploti 5-minuta lagano mešajući. Zatim prebacite smesu u tepsiju, nalijte ostalom vodom i stavite u zagrejanu rernu da se zapeče nekih pola sata.

Rizi bizi je gotov kada su sva zrna pirinča nabubrela i nisu tvrda i suva a voda je isparila. Pred kraj, izvadite iz rerne, dodajte začine, origano i bosiljak, kao i beli luk o želji i lagano promešajte. Poklopite jelo i sklonite sa strane da se malo prohladi i začini puste svoju aromu. Pri služenju jelo aranžirajte sa seckanim peršunom ili nanom.

Savet plus: U Rizi Bizi možete dodati i crvenu papriku, kukuruz ili neko drugo povrće. Dobićete još zanimljiviju, šareniju smesu.

(Yumama/Bastabalkana)