Uskrs je prošao, a vama je ostalo dosta ofarbanih jaja. Strah od toga koliko dugo mogu da stoje a da se ne pokvare, muči svaku mamu. Međutim, dr Ana Kalušević, viši predavač na Visokoj hotelijerskoj školi u Beogradu, razrešila je ovu nedoumicu. Ona navodi da su kuvana jaja bezbedna za upotrebu maksimalno sedam dana od dana kuvanja.

"Ako smo čuvali jaja na hladnom, odnosno u frižideru nekih pet do sedam dana je preporučeno. Međutim nama se često dešava da te činije sa jajima stoje jako dugo na sobnoj temperaturi, naročito za Uskrs, a to smanjuje taj rok trajanja", napominje sagovornica u RTS Ordinaciji.

"Trebalo bi da iznosimo samo onoliko jaja koliko će porodica, familija upotrebiti. Znamo da gde su deca tu se razbije mnogo više jaja, pa ta razbijena jaja takođe imaju kraći rok trajanja – ona ne mogu nikako sedam dana, već bi ih trebalo pojesti maksimalno u naredna dva do tri dana. Predlog je da tokom obroka iznesete i da što više bude u frižideru ili bar u nekoj veoma hladnoj prostoriji, ako imate neku ostavu ili slično", preporučuje tehnolog.

Zaključak je da ako ste na Veliki petak ofarbali jaja, do sledećeg petka trebalo bi da to sve pojedete.

kuvana jaja.jpg
Shutterstock Kuvana jaja

(Yumama)