Uskrs je prošao, a vama je ostalo dosta ofarbanih jaja. Strah od toga koliko dugo mogu da stoje a da se ne pokvare, muči svaku mamu. Međutim, dr Ana Kalušević, viši predavač na Visokoj hotelijerskoj školi u Beogradu, razrešila je ovu nedoumicu. Ona navodi da su kuvana jaja bezbedna za upotrebu maksimalno sedam dana od dana kuvanja.
"Ako smo čuvali jaja na hladnom, odnosno u frižideru nekih pet do sedam dana je preporučeno. Međutim nama se često dešava da te činije sa jajima stoje jako dugo na sobnoj temperaturi, naročito za Uskrs, a to smanjuje taj rok trajanja", napominje sagovornica u RTS Ordinaciji.
"Trebalo bi da iznosimo samo onoliko jaja koliko će porodica, familija upotrebiti. Znamo da gde su deca tu se razbije mnogo više jaja, pa ta razbijena jaja takođe imaju kraći rok trajanja – ona ne mogu nikako sedam dana, već bi ih trebalo pojesti maksimalno u naredna dva do tri dana. Predlog je da tokom obroka iznesete i da što više bude u frižideru ili bar u nekoj veoma hladnoj prostoriji, ako imate neku ostavu ili slično", preporučuje tehnolog.
Zaključak je da ako ste na Veliki petak ofarbali jaja, do sledećeg petka trebalo bi da to sve pojedete.
(Yumama)
DOKTOR JE BEZ BLAMA TRAŽIO 900 €: Iskustvo mame Danijele iz Novog Sada kojoj je beba jedva preživela jer nije imala pare
SAMO JEDNA DEVOJČICA U SRBIJI SE OVAKO ZOVE: Svaki dan ga čujete, a ne bi vam palo na pamet da je žensko ime
MAME U SRBIJI ODABRALE: Ovo je lista od 10 najlepših imena za dečake, a ne zna se koje ima moćnije značenje
TRI RUSKA MUŠKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Vrlo su popularna među mladim roditeljima, zvučna su i imaju moćna značenja
TRI ŽENSKA RUSKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Nose ih brojne generacije, ali poslednje 3 godine su mega popularna