Uskrs je i sigurno ćete se kucati jajima više puta tokom dana, međutim da li i treba svaki put i da pojedete celo jaje. Deca posebno vole ovaj hrišćanski praznik i raduju se svakom kucanju jaja sa članovima porodice, ali budite oprezni da ne preteraju u njihovoj konzumaciji.

Nutricionisti se slažu sa tim da jaja treba da budu sastavni deo dečije ishrane, posebno zato što najviše utiču na razvoj mozga. Ona su takođe bogata luteinom, supstancom koja je odgovorna za jasan i dobar vid. Sadrže niotin, vitamin B12 i proteine. Međutim, kao i sa većinom namirnica ne treba da se pretruje, pre svega zbog holesterola.

Mnogi srpski nutricionisti svake godine pred Uskrs upozoravaju da ne treba jesti previše jaja za Uskrs, posebno kada su deca u pitanju.Odrasli zdravi muškarci mogu da pojedu do tri kuvana jaja. Odrasle zdrave žene do dva. Mladi tri do četiri kuvana jaja. Deca ne više od dva. Starije osobe sa zdravstvenim tegobama mogu samo jedno.

Dovoljno je da se ispoštuje tradicija i pojede jedno jaje, ostala mogu da se iskoriste za salate ili punjenje, u svakom slučaju mogu da budu dobar dodatak obroka.

Dete, jaje, kuvano jaje
Shutterstock Devojčica koja prvi put proba jaje

Kada su bebe u pitanju, nutricionisti posebno ističu da se nikako ne daje jaje, ako pre toga nije uvedeno u ishranu. Zbog mogućeg rizika od alergija, kuvano žumance se uvodi postepeno, sledećim redosledom: prve nedelje 1/8, druge nedelje 1/4, treće nedelje 1/2 i četvrte nedelje celo žumance. U ishranu se uvodi od sedmog meseca, dva puta nedeljno i kao zamena mesu.

(Yumama)