Portal Yumama je 29.01. 2023. objavio tekst naslova “KOJE VOĆE I POVRĆE NE TREBA NIKAKO DA STAVITE U FRIDŽIDER: Jedna namirnica je posebno opasna ako je držite na hladnom”, u kojem je navedeno da krompir i batat kada se drže u frižideru skrob  pretvaraju u šećer, koji pri pečenju može izazvati rak. Ta informacija nije bila tačna, i ovom prilikom je ispravljamo.

U našem tekstu bilo je navedeno da krompir i batat nikada ne bi trebalo da završe u vašem frižideru, zato što može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme. Hladnija temperatura u frižideru može da pretvori skrob u krompiru u šećer. A kada pečete krompir u rerni ili ga pržite na temperaturi iznad 120 stepeni, ti šećeri u kombinaciji sa amino kiselinom asparaginom stvaraju hemikaliju pod nazivom akrilamid, koji može da izazove rak, ali to nije bilo tačno. 

Prema Faktoje.al, iako nema dokaza da konzumiranje šećera izaziva rak (za razliku od, na primer, pušenja), neke studije povezuju rizik od razvoja raka sa prekomernom konzumacijom dodatih šećera . Postoji indirektna veza između rizika od raka i šećera, jer konzumacija mnogih slatkih namirnica u dužem vremenskom periodu može dovesti do prekomerne težine, a prekomerna težina i gojaznost povećavaju rizik od raka .

Dr Philipp Scherer, istraživač dijabetesa, rekao je za Nev Iork Times da je svakoj ćeliji potrebna glukoza. Šećer je neophodan za većinu živih bića, rekao je. Kada se šećer nalazi prirodno (tj. nije dodat) u hrani kao što su mlečni proizvodi, voće i povrće, to je deo zdrave ishrane, rekla je onkološki dijetetičar Natali Ledesma.

Nakon dijagnoze raka, uklanjanje šećera ne zaustavlja niti usporava rast raka, rekla je za Njujork tajms Stejsi Šohan, onkološki dijetetičar . "U ovom trenutku, nije potrošnja šećera ono što pokreće rast raka, već sam rak", dodala je ona.

voće i povrće.jpg
Shutterstock Voće i povrće

(Yumama)