Sladoled od jagode - ništa lepše nema, ako pitate mališane! Pogledajte kako da napravite sami ovu ukusnu hladnu poslasticu!
Osvežavajuća poslastica kojoj ne mogu odoleti ni stari ni mladi je najbolja kada je pravite sami. Evo kako da pripremite domaći sladoled.
Potrebno je:
- 400 ml slatke pavlake
- 1/8 kašičice soli
- 2 jajeta
- 150 g šećera
- 450 g seckanih jagoda
- pola kašike limunovog soka
Priprema:
Sjedinite slatku pavlaku i so u šerpi i pustite da proključa, a zatim sklonite sa vatre.
U posebnoj činiji umutite jaja sa polovinom šećera, pa dodajte vruć krem – sipajte ga polako uz neprekidno mućenje.
Vratite u šerpu i kuvajte na nižoj temperaturi, ne dozvolite da proključa. Kuvajte uz stalo mešanje, dok se smesa blago ne zgusne. Ohladite fil na sobnoj temperaturi i povremeno promešajte. Neka se hladi najmanje 2 sata.
Dok se fil hladi, u blenderu umutite jagode sa preostalim šećerom i sokom od limuna, dok ne postane glatko. Smesu procedite i sipajte u ohlađen fil, pa dobro izmešajte.
Sipajte u željene posude i ostavite da se zaledi u zamrzivaču. Ovaj sladoled može da stoji nedelju dana.