Osvežavajuća poslastica kojoj ne mogu odoleti ni stari ni mladi je najbolja kada je pravite sami. Evo kako da pripremite domaći sladoled.

Potrebno je:

- 400 ml slatke pavlake

- 1/8 kašičice soli

- 2 jajeta

- 150 g šećera

- 450 g seckanih jagoda

- pola kašike limunovog soka

Priprema:

Sjedinite slatku pavlaku i so u šerpi i pustite da proključa, a zatim sklonite sa vatre.

U posebnoj činiji umutite jaja sa polovinom šećera, pa dodajte vruć krem – sipajte ga polako uz neprekidno mućenje.

Vratite u šerpu i kuvajte na nižoj temperaturi, ne dozvolite da proključa. Kuvajte uz stalo mešanje, dok se smesa blago ne zgusne. Ohladite fil na sobnoj temperaturi i povremeno promešajte. Neka se hladi najmanje 2 sata.

Dok se fil hladi, u blenderu umutite jagode sa preostalim šećerom i sokom od limuna, dok ne postane glatko. Smesu procedite i sipajte u ohlađen fil, pa dobro izmešajte.

Sipajte u željene posude i ostavite da se zaledi u zamrzivaču. Ovaj sladoled može da stoji nedelju dana.

Probajte i...