Domaća, turska ili srpska kafa, kako se sve naziva napitak koji se tradicionalno priprema u svakom domaćinstvu u Srbiji, obično pije ujutru i često se smatra merilom veštine kuvarice. Ako je dobra, u šali se kaže da domaćica može da se uda, što bi trebalo da znači da je pogodila pravu razmeru kafe, vode i, ako je potrebno, šećera.
Kako se priprema domaća kafa? Uobičajen postupak jeste da se voda sipa u džezvu, po potrebi doda šećer, i zagreva se dok ne proključa.
Zatim se skloni sa vatre, odlije se manja kolilina vode (kako bi se napravio prostor u posudi i da ne bi iskipela), doda mlevena kafa - na 1 šoljicu vode ide jedna veća kašičica kafe. Džezva se vrati na ringlu da mešavina proključa, pa se ulije ostatak vode.
Druga varijanta jeste da se voda ne oduzima - ako je džezva veća, pa ne postoji bojazan da će se tečnost izliti kad proključa, već se kafa odmah sipa i pusti se da "baci ključ".
Ako ćemo verovati stručnjacima, ovaj način je pogrešan. Kako kažu, jedan sitan detalj u pripremi, jedna greška joj menja ukus.
"Kada sipate kafu u vodu, ne smete dozvoliti da prokuva na vatri. Ako proključa, napitak će imati gorak ukus", objasnio je osnivač kompanije Roaster Coffee.
Pročitajte i:
Zapratite nas i na Instagramu!
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
DOKTOR JE BEZ BLAMA TRAŽIO 900 €: Iskustvo mame Danijele iz Novog Sada kojoj je beba jedva preživela jer nije imala pare
SAMO JEDNA DEVOJČICA U SRBIJI SE OVAKO ZOVE: Svaki dan ga čujete, a ne bi vam palo na pamet da je žensko ime
MAME U SRBIJI ODABRALE: Ovo je lista od 10 najlepših imena za dečake, a ne zna se koje ima moćnije značenje
TRI RUSKA MUŠKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Vrlo su popularna među mladim roditeljima, zvučna su i imaju moćna značenja
TRI ŽENSKA RUSKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Nose ih brojne generacije, ali poslednje 3 godine su mega popularna