Šta da kuvam danas? Koliko puta ste samo pomislile ili izgovorile ovu rečenicu? Ukoliko je ponavljate gotovo svakog dana ovo je odličan predlog za vas.

Donosimo vam 3 recepta za ručak, i svako jelo je gotovo za pola sata.

Ćufte sa kačkavaljem

Sastojci:

- pola kilograma mlevenog mesa (najbolje mešanog)

- 100 g kačkavalja

- 1 manja glavica crnog luka

- 2 čena belog luka

- 1 čaša paradajz soka

- 1 čaša pavlake

- so i biber

- ulje

Priprema:

U mleveno meso dodati iseckan luk – crni i beli, so i biber po ukusu. Dobro umešati i vlažnim rukama praviti loptice. Pržiti u dubljem tiganju sa malo ulja. Kada porumeni, dodati pomešan paradajz sok sa pavlakom i preliti po ćufticama. Blago promešajte. Kada su ćuftice gotove, pospite po njima i sosu rendani kačkavalj. Zapecite još desetak min. Služiti toplo.

Zapečena piletina sa tikvicama

Sastojci:

- 2 tikvice

- 2 pileća filea

- so, biber

- 30 g kisele pavlake

- 2 jajeta

- 150 g kačkavalja

Priprema:

Tikvice iseckajte na kockice i posolite. Piletinu isto iseckajte na kockice i dodajte u posudu gde su tikvice. Dodajte jaja i malo soli, bibera i pavlake. Lepo promešajte i sipajte u nauljenu tepsiju. Pecite na 180°C 30 minuta. Izvadite iz rerne i dodajte malo narendanog kačkavalja. Pecite još 10 minuta.

Lazanje sa krompirom

Sastojci

- 1,5 kg krompira

- 200 g salame ili šunkarice

- pola dl ulja

- 3 pune kašike brašna

- 7 dl mleka

- biber, so

Priprema

Krompir oguliti i ceo skuvati u slanoj vodi.

Za bešamel, zagrejati ulje, dodati brašno i propržiti nekoliko minuta. Polako dodavati mleko stalno mešajući. Posoliti i pobiberiti i kuvati na umerenoj temperaturi dok se ne zgusne, nekoliko minuta. Skloniti sa vatre i dodati sitno seckanu salamu.

U podmazanu tepsiju srednje veličine ređati krompir sečen na deblje kolutove. Ako nije dovoljno slan, malo posoliti. Sipati preko bešamel sa salamom, ređati još jedan red krompira i zapeći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 35 minuta.

Probajte i...