Ponestalo je vremena i ideja za ručak? Izdvajamo tri brza i jednostavna, a preukusna recepta za celu porodicu.
Šta da kuvam danas? Koliko puta ste samo pomislile ili izgovorile ovu rečenicu? Ukoliko je ponavljate gotovo svakog dana ovo je odličan predlog za vas.
Donosimo vam 3 recepta za ručak, i svako jelo je gotovo za pola sata.
Ćufte sa kačkavaljem
Sastojci:
- pola kilograma mlevenog mesa (najbolje mešanog)
- 100 g kačkavalja
- 1 manja glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 čaša paradajz soka
- 1 čaša pavlake
- so i biber
- ulje
Priprema:
U mleveno meso dodati iseckan luk – crni i beli, so i biber po ukusu. Dobro umešati i vlažnim rukama praviti loptice. Pržiti u dubljem tiganju sa malo ulja. Kada porumeni, dodati pomešan paradajz sok sa pavlakom i preliti po ćufticama. Blago promešajte. Kada su ćuftice gotove, pospite po njima i sosu rendani kačkavalj. Zapecite još desetak min. Služiti toplo.
Zapečena piletina sa tikvicama
Sastojci:
- 2 tikvice
- 2 pileća filea
- so, biber
- 30 g kisele pavlake
- 2 jajeta
- 150 g kačkavalja
Priprema:
Tikvice iseckajte na kockice i posolite. Piletinu isto iseckajte na kockice i dodajte u posudu gde su tikvice. Dodajte jaja i malo soli, bibera i pavlake. Lepo promešajte i sipajte u nauljenu tepsiju. Pecite na 180°C 30 minuta. Izvadite iz rerne i dodajte malo narendanog kačkavalja. Pecite još 10 minuta.
Lazanje sa krompirom
Sastojci
- 1,5 kg krompira
- 200 g salame ili šunkarice
- pola dl ulja
- 3 pune kašike brašna
- 7 dl mleka
- biber, so
Priprema
Krompir oguliti i ceo skuvati u slanoj vodi.
Za bešamel, zagrejati ulje, dodati brašno i propržiti nekoliko minuta. Polako dodavati mleko stalno mešajući. Posoliti i pobiberiti i kuvati na umerenoj temperaturi dok se ne zgusne, nekoliko minuta. Skloniti sa vatre i dodati sitno seckanu salamu.
U podmazanu tepsiju srednje veličine ređati krompir sečen na deblje kolutove. Ako nije dovoljno slan, malo posoliti. Sipati preko bešamel sa salamom, ređati još jedan red krompira i zapeći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 35 minuta.
Probajte i...