Novi recepti za kiseli kupus obično počinju rečima – na toliko i toliko kupusa (ili vode) ide toliko soli… Međutim, stari domaćini nikada nisu kupovali so baš po takvoj meri, već je u kući morala da postoji dovoljna rezerva. Oni su se pripremali za ostavljanje kupusa za zimu na sledeći način – kupovinom najboljeg kupusa!

Idealno bi bilo da prvo kupite jednu ili dve glavice i proverite da li kupus ima slatkast ukus. Ako ima, to je pravi, a ako malo ljuti, bolje ga potrošite za salatu ili kuvanje, a za burence tražite neki drugi.

Takođe, proverite da slučajno nema puževa golaća u glavici, jer ako je rod takav, kiseli kupus se neće održati. Dobre su one sorte koje imaju tanje "žile", a poslovično su najbolji "futoški" i "srpski melez".

Kad odaberete pravi kupus, očistite ga temeljno od spoljnih listova, a onda zarežite svaki koren “"na krst" i izvadite sredinu što više možete. U svaku izdubljenu glavicu sipajte po kašičicu soli, pa ih ređajte pažljivo jednu uz drugu.

Glavice ne smeju da se pritiskaju, ali ni da budu suviše labavo spakovane.

Otvor u korenu, u kome je so, ostaje okrenut na gore.

Dok ređate glavice, sa strane uglavite i plastično crevo koje treba da ide od dna do vrha bureta. Služiće za pretakanje rasola.

Kad poređate glavice, postavite plastičnu rešetku ili čamove daščice i pritisnite kamenom i ostavite preko noći da kupus odstoji. Ako sutradan može da se doda još neka glavica, popunite bure još malo.

Razmutite so u hladnoj vodi, tako da ukus bude neprijatno slan.

Prelijte kupus, zatvorite i već sutradan proverite da li treba dodati još presolca.

Čim se počne osećati izmenjen miris, počinje pretakanje i ono se obavlja svaki dan. Crevom izvući pun lonac presolca sa dna bureta, pa ga preliti odozgo preko kupusa. Ponoviti proceduru nekoliko puta.

Kada kupus dostigne željeni nivo kiselosti, dodajte u bure vinobran prema uputstvu na kesici, a u skladu s količinom kupusa.

Pročitajte i...

Zapratite nas i na Instagramu!