"Rođenje mrtvog deteta je mračna tema za sve. Tišina i bol su jedini pokazatelji tragične situacije u kojoj se nalaze ožalošćeni roditelji", ovim rečima je mama Trejsi Rejmond opisala svoje bolno iskustvo.

Trejsi je žena, majka troje dece i ožalošćeni roditelj. Ona je rodila mrtvorođenče, a svoje iskustvo je opisala je u potresnom tekstu "Mrtvorođenče" koji je objavila na svom blogu. U njemu je istakla da se većina žena toga ne plaši, jer misle da se to njima ne može dogoditi ili da se to više ne događa", započela je svoju tužnu priču.

"Slegnuću ramenima i priznaću da sam naivno mislila da mrtvorođenče nešto što se događalo u doba mojih baka i deka, trudnicama sa zdravstvenim problemima ili onima koje su zavisne od narkotika. A onda se to dogodilo i meni", nastavila je tužna mama. Istakla je da je imala zdravu trudnoću i da je istu imala i sa prethodno troje dece. "Nisam imala zdravstvenih problema i svaki prenatalni test prošao je savršeno. Bila sam u 36. nedelji trudnoće i doslovno sam brojala dane i pitala se kada će moja beba doći na svet."

"Napolju je bila snežna oluja i odlučila sam da se ušuškam toplu kupku i da čitam knjigu. Primetila sam da me beba ne udara kao što je uvek to radi kada svoju ruku naslonim na stomak. Bebe se manje pomeraju pred kraj trudnoće jer imaju sve manje mesta. Verovatno spava. Dobronamerni ljudi govorili su mi takve stvari, ali doktor mi je potvrdio moje najgore strahove. Mojoj bebi više nije kucalo srce", napisala je."Trudnice ne bi trebalo da se boje. One moraju da broje bebine pokrete", zaključila je ožalošćena mama Trejsi.

Mrtvorođenim detetom smatra se beba koja je rođena mrtva nakon pune 24 nedelje trudnoće. Pre tog perioda vodi se kao spontani pobačaj.

Dajemo vam odgovore na najčešća pitanja u vezi sa bebinim pokretima.

Kada su najčešći bebini pokreti u stomaku?

Bebini pokreti prate se od 28. nedelje, a praćenje bebinih pokreta u stomaku povezano je sa smanjenjem broja mrtvorođene dece. Iz tog razloga mnoge organizacije i lekari ohrabruju majke da prate bebine pokrete u stomaku od 28. nedelje trudnoće. Od 24. do 28. nedelje trudnica može osećati i štucanje fetusa, a u tom razdoblju dobro je znati da fetus može reagovati na određene zvukove i poznate glasove.

Kada su bebini pokreti najučestaliji?

Oko 32. nedelje pokreti postaju jači i češći, a oko 32. nedelje pokreti fetusa dostižu vrhunac. Kako beba postaje sve jača i veća, trudnica će osećati fetalne pokrete sve učestalije, jače i tako sve do otprilike 36. nedelje. Od 36. do 40. nedelje beba je sve veća i njeni su pokreti sve ređi. Naime, već oko 28. do 30. nedelje većina fetusa položeni su uzdužno i tako ostaje sve do porođaja.

Kako brojati bebine pokrete u stomaku?

Najbolje bi bilo da odaberite jedan termin u toku dana kada je vaša beba najaktivnija, obično nakon što se užinali ili kada ste sigurni da je budna, sedite s podignutim nogama ili lezite na stranu i brojte udarce. Okreti, udarci, sve se broji. Štucanje nemojte brojati, zapišite koliko je minuta trebalo da izbrojite deset udaraca. Prosečno treba 10 do 15 minuta, ali moguće je da se to produži na dva sata. Trudnica sa viškom kilograma možda će malo teže primijetiti udarce. Takođe, zapamtite da kretanje neće biti tako oštro i primetno kako trudnoća bude napredovala, jer će dete imati sve manje mesta u stomaku.

Pročitajte i:

 Zapratite nas i na Instagramu!