Od tamno crvene do narandžaste - jaja bojena u lukovini mogu biti različitih nijansi i šara. Ovaj najzdraviji i najjeftiniji način bojenja nekada je bio osnovni recept za uskršnja jaja.

Izdvojili smo za vas stari način farbanja u lukovini i otkrili trikove baka kako da se jaja lepo oboje i ne popucaju prilikom kuvanja.

Potrebno je:

- ljuske crnog luka

- 10 jaja

- kašičica soli

- kašika jabukovog sirćeta

Priprema

Jaja izvaditi iz frižidera dva sata pre bojenja. (prvi trik baka)

U staru ili metalnu šerpu (boja će ostati na svetlim zidovima posude) staviti pola lukovine, složiti na nju jaja, a zatim ih sa svih strana prekriti ostatkom ljuski. Jaja moraju biti dobro "ušuškana" jer ne smeju da se kotrljaju po šerpi kako ne bi pukla. (drugi trik baka)

Sipati vode toliko da jaja budu potpuno potopljena, staviti na šporet. Sipati kašičicu soli. (treći trik baka)

Kada vodi provri, kuvati jaja na laganoj vatri oko 15 minuta. Na sredini kuvanja sipati i kašiku sirćeta.

S vremena na vreme proverite da li se boja primila i okrenite jaja ukoliko je potrebno.

Kada su skuvana, polako vadite jaja iz lonca i premazujte ih uljem.

Srećan Uskrs!

Ukoliko želite originalnija, šarenija jaja, predlažemo još dva recepta za šaranje jaja lukovinom: