U vreme pandemije koja je proglašena u celom svetu, sasvim je prirodno da se kao roditelj dodatno plašite za sebe i svoju porodicu. Da, svima je jasno da deca, iako nemaju praktično nikakve simptome, mogu biti prenosioci virusa na druge, osetljivije grupe ljudi. Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, simtomi kod dece su u ubedljivo najvećem broju slučajeva vrlo slabi.

Ipak, uvek je važno biti oprezan, te izdvajamo sedam načina kako da smanjite šanse da vaša porodica dobije virus.

1. Društvena distanca

Virus korona izaziva respiratorne bolesti, poput prehlade i gripa. Kapljice koje se izbacuju putem kašlja i kijanja mogu putovati i do dva metra udaljenosti, tako da mogu doći do očiju, usta, nosa drugih ljudi. Ovo je naročito važno, jer se simptomi kod mnogih ljudi ne pojavljuju, ali se virus sa njih može širiti, ukoliko ga imaju. Upravo zato je važno da budete na distanci sa drugim ljudima, kako se virus ne bi prenosio.

2. Budite oprezni na javnim mestima

Iako postoji distanca, uvek kapljice mogu dospeti do stvari poput namirnica u radnjama. Zato je dobro brisati kupljene namirnice dezinfekcionim maramicama, ili koristiti ih za držanje kolica.

3. Nosite masu

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti predlaže da nosite maske na mestima gde je veći broj ljudi. Naročito ukoliko se sami ne osećate dobro, nošenje maske je izuzetno važno kako ne biste zarazili nekog drugog. Takođe, svi oni koji spadaju u rizične grupe trebalo bi da nose masku kako bi se dodatno zaštitili. 

4. Dezinfikujte kuću i stvari

Studije su pokazale da koronavirus može preživeti na plastici, kartonu, nerđajućem čeliku. Zato je važno dezinfikovati ključeve, torbu za kupovinu i slično.

5. Naučite decu da ne dodiruju lice

Ukoliko kapljce obolelog dospeju do detetovog nosa ili usta, ono se vrlo lako može zaraziti. Redovno ih podsećajte da ne dodiruju lice.

6. Budite sigurni da deca redovno peru ruke

najbolji način da smanjite šanse da dobijete koronavirus jeste redovna higijena, dakle temeljno pranje ruku sapunom i vodom 20 sekundi. Proverite da li su ih deca oprala pre jela, čim uđu u kuću, i naravno, pre dodirivanja lica. Takođe, možete koristiti i alkoholna sredstva za ruke kada niste kod kuće. 

Sve novosti i proverene savete u vezi sa koronavirusom potražite na: