Zbog trenutne, vanredne situacije usled pandemije virusom korona, u prodavnicama trenutno teško možete da nađete svež, ali i suvi kvasac. Zato smo pronašli za vas nekoliko recepata za pravljenje domaćeg kvasca, kako bi ipak uspeli da obradujete ukućane svežim hlebom i mirisnim poslasticama od slatkog testa.
Kvasac od voća
Potrebno je:
- 1 jabuka
- 750 g oštrog brašna
- 520 ml vode
Priprema
Jabuku prepolovite na pola, izvadite jezgro, te narendajte u jednu posudu.
Pola kg brašna pomešajte s 350 ml vode, dodajte jabuku, te sve dobro zatvorite u teglu.
Nakon tri dana smesa će narasti i pojaviće se mehurići.
Pola smese bacite, a drugu polovinu u posudi pomešajte s 250 grama brašna i 170 ml vode.
Smesu dobro zatvorite u teglu i ostavite nekoliko dana na sobnoj temperaturi.
Kada se pojave mehurići, vaš kvasac je spreman za upotrebu.
Za savršen hleb vam je potrebno 250 grama kvasca, a ostatak smese nastavite da održavate dodavanjem brašna i vode potrebnih da smesa bude retka.
Kvasac od žitarica
Prvi dan umešajte 20 grama brašna i 20 ml vode da dobijete homogenu smesu.
Drugi dan umešajte još 20 grama brašna i 20 ml vode te još dva puta tokom dana dobro promešajte smesu.
Treći dan dodajte još 30 grama brašna i 30 ml vode, te tokom dana promešajte još dva do tri puta.
Četvrti dan sklonite polovinu smese, te ponovite postupak od trećeg dana.
To isto uradite i peti i šesti dan.
Sedmog dana vaš kvasac je gotov i spreman za upotrebu.
Kvasac od krompira
Skuvajte jedan krompir u komadićima dok se dobro ne skuva.
Iscedite ga, ali sačuvajte vodu od kuvanja.
Krompir umešajte s jednom kašičicom soli i jednom kašičicom šećera.
Ostavite da se smesa ohladi, te dodajte jednu četvrtinu vode od kuvanja.
Smesu ostavite nekoliko dana da odstoji.
Kvasac za testo
- 200 g integralnog brašna
- 1 dl tople vode
- 1 kašičica meda
Priprema
Pomešajte 50 g integralnog pšeničnog brašna i 1 dl tople vode.
Dodajte 1 kašičicu meda ili ječmenog slada.
Izmešajte, sipajte u staklenu teglu, pokrite platnenom krpom i ostavite dastoji na toplom mestu.
Sutradan promešajte i ponovo pokrite.
Trećeg dana uveče kad se pojave mehurići dodajte 150 g brašna i 1,5 dl vode.
Dobro promešajte i teglu ponovo pokrijte.
Četvrtog ili petog dana smesa će biti spremna za pripremu testa.
Uzeti 1 šolju kvasa, a ostatak (ostavite u staklenoj tegli) i držite zatvoreno u frižideru.
Koliko dugo posle carskog reza ne smete da zatrudnite? Ako prođe manje od ovoga veće su šanse za komplikacije
20 najlepših kratkih imena za devojčice: Roditelji ih obožavaju, imaju samo 3 ili 4 slova
Kako da se pripremite za porođaj? 7 važnih stvari koje treba da uradite na kraju trudnoće
Emilija čeka 7. sina, a dr Milošević otkriva: Jesu li neke žene predodređene da rađaju samo dečake?
Koje ukuse najviše vole bebe u stomaku? Evo i zašto trudnice treba da jedu čokoladu