Bundeva je savršen sastojak i slanih i slatkih jela. Ovaj put delimo sa vama recept za jedan savršen tart od bundeve i oraha.
Potrebno je:
za testo
180 g mekog brašna
dobar prstohvat soli
1 kašika šećera (14 g)
115 g hladnog putera
40 ml ledene vode (po potrebi dodati još kašiku/dve)
120 g oraha (i još 60 g celih oraha za dekoraciju)
1 puna kašika smeđeg šećera
za fil
4 velika jajeta
500 g pirea od bundeve (ispečenu bundevu izblendate i dobijete pire)
130 g smeđeg šećera
1 kašika meda
1 kašičica cimeta
1/2 kašičice začina za kolače od bundeve
prstohvat soli
1 kašika ekstrakta vanile
Priprema
Pomešajte suve sastojke i u njih ubacite puter. Ručnim blenderom (ili rukama) umešajte puter u sastojke dok ne dobijete mrvičasto testo. Dodajte vodu i napravite loptu testa koju ćete spljoštiti među dlanovima kako biste dobili disk. Umotajte testo u plastičnu foliju i stavite u frižider na sat vremena, (do 48 sati).
Testo razvaljajte na pobrašnjenoj površini (pospite brašna i preko testa) i prebacite u modlu za tart. Izbockajte dno i pospite ga mlevenim orasima i smeđim šećerom.
Fil napravite tako što izmutite viljuškom jaja (ne mikserom) i dodajte ostale sastojke. Dobro izmešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu. Pospite po testu i orasima i stavite u prethodno zagrejanu rernu da se peče na 190 stepeni oko 40 minuta.
Kada je gotov, ostavite ga da se potpuno ohladi pre sečenja i serviranja.
Uživajte u kremastom ukusu!
PROBAJTE I...
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.