Bundeva je savršen sastojak i slanih i slatkih jela. Ovaj put delimo sa vama recept za jedan savršen tart od bundeve i oraha.

Potrebno je:

za testo

180 g mekog brašna

dobar prstohvat soli

1 kašika šećera (14 g)

115 g hladnog putera

40 ml ledene vode (po potrebi dodati još kašiku/dve)

120 g oraha (i još 60 g celih oraha za dekoraciju)

1 puna kašika smeđeg šećera

za fil

4 velika jajeta

500 g pirea od bundeve (ispečenu bundevu izblendate i dobijete pire)

130 g smeđeg šećera

1 kašika meda

1 kašičica cimeta

1/2 kašičice začina za kolače od bundeve

prstohvat soli

1 kašika ekstrakta vanile

Priprema

Pomešajte suve sastojke i u njih ubacite puter. Ručnim blenderom (ili rukama) umešajte puter u sastojke dok ne dobijete mrvičasto testo. Dodajte vodu i napravite loptu testa koju ćete spljoštiti među dlanovima kako biste dobili disk. Umotajte testo u plastičnu foliju i stavite u frižider na sat vremena, (do 48 sati).

Testo razvaljajte na pobrašnjenoj površini (pospite brašna i preko testa) i prebacite u modlu za tart. Izbockajte dno i pospite ga mlevenim orasima i smeđim šećerom.

Fil napravite tako što izmutite viljuškom jaja (ne mikserom) i dodajte ostale sastojke. Dobro izmešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu. Pospite po testu i orasima i stavite u prethodno zagrejanu rernu da se peče na 190 stepeni oko 40 minuta. 

Kada je gotov, ostavite ga da se potpuno ohladi pre sečenja i serviranja.

Uživajte u kremastom ukusu!

PROBAJTE I...