Potrebno je:
- 2 zelene tikvice
- 100 g sitnog mladog sira
- 100 g dimljene šunke
- 1 kašika kisele pavlake
- 100 g narendanog tvrdog sira po izboru (trapista, gaude, kačkavalja, parmezana...)
- 1 kašika pesta od bosiljka
- 1 čen belog luka
- ulje
- malo prezle
- nekoliko čeri paradajza
- so i biber po ukusu
Napomena:
Najbolje su mlade zelene tikvice kojima ne treba duga termička priprema i kojima ne treba skidati koru. Ako koristite neki mladi, "vodeni" sir možete dodati i kašiku prezle da fil ne bi bio previše tečan. Ako želite vegetarijansko jelo, umesto dimljene šunke možete staviti dimljeni sir.
Priprema:
U sitni sir dodajte pesto, kiselu pavlaku, iseckani beli luk i polovinu narendanog tvrdog sira. Sve dobro izmešajte. Ako su sirevi neslani, po ukusu posolite i pobiberite. Šunku nasecite na listiće. Tikvice operite i nasecite uzduž na tanke šnite (ne treba da ih ljuštite).
Tikvice složite po dve unakrst jednu preko druge. U sredinu stavite fil od sira, i komad šunke. Naizmenično savijajte krajeve tikvica tako da napravite paketić (ili sarmicu).
Paketiće složite u nauljenu vatrostalnu činiju koju ste posuli prezlom (koja će upiti tečnost iz tikvica kad se budu pekle). Između tikvica poslažite čeri paradajz (ili isečeni običan sveži paradajz).
Sve stavite u rernu zagrejanu na 220°C i pecite oko 20 minuta ili dok tikvice ne porumene. Izvadite tepsiju, sve pospite ostatkom narendanog sira i vratite u rernu na 1-2 minuta samo koliko je potrebno da se sir istopi.
Paketići od tikvica su odlični kako topli tako i hladni.
Probajte i...
DOKTOR JE BEZ BLAMA TRAŽIO 900 €: Iskustvo mame Danijele iz Novog Sada kojoj je beba jedva preživela jer nije imala pare
SAMO JEDNA DEVOJČICA U SRBIJI SE OVAKO ZOVE: Svaki dan ga čujete, a ne bi vam palo na pamet da je žensko ime
MAME U SRBIJI ODABRALE: Ovo je lista od 10 najlepših imena za dečake, a ne zna se koje ima moćnije značenje
TRI RUSKA MUŠKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Vrlo su popularna među mladim roditeljima, zvučna su i imaju moćna značenja
TRI ŽENSKA RUSKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Nose ih brojne generacije, ali poslednje 3 godine su mega popularna