Zbog svog sastava pasulj spada u super-namirnice. On poseduje veliku energetsku vrednost i sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline.

Sadrži i lecitin, kalijum, kalcijum, gvožđe, fosfor, magnezijum, cink i natrijum, a takođe predstavlja odličan izvor belančevina. Za razliku od drugih izvora pasulj ima malo masti pa ne sadrži one zasićene kao ni holesterol.

Od vitamina odličan je izvor folne kiseline, vitamina B6, K, riboflavina (B2) i B3.

Na našem podneblju navikli smo da ga jedemo kao varivo, ali jednako je ukusan i kada se na stolu nađe u drugim oblicima poput namaza ili nadeva za titrilje. A možda najjednostavnije za pravljenje, a veoma zdrave i hranljive su obrok salate koje možete poslužiti ukućanima kao ručak ili ih servirati na rođendanima i proslavama kao odličan prilog uz meso.

Recepti 

Obrok salata sa pasuljem i leblemijama

Potrebno je:

- 400g crvenog pasulja (skuvanog ili iz konzerve)

- 400 grama pasulja belog pasulja (skuvanog ili iz konzerve) 

- 200g leblebija

- 1 velika crvena paprika babura, iseckana na kockice

- 2 kašike seckanog korijandera

- 1/2 šolje izdrobljenog/iseckanog feta sira

- So, biber

Za dresing:

- 1/4 šolje sirćeta

- 2 kašike soka od limuna

- 1/2 sitno seckanog crvenog luka

- 1 sitno seckani ili izgnječeni čen belog luka

- 2 kašike šećera

- 1/2 kašike origano

Priprema

U jednu činiju pomešajte sve sastojke za dresing. Mešajte dok se ne sjedine.

U većoj činiji pomešajte pasulj, leblebije i papriku. 

Prelijte dresing preko salate i dodajte so i biber po ukusu.

Ostavite u da odstoji u frižideru barem sat vremena pre serviranja. 

Pre nego što iznesete na sto, pospite salatu feta sirom i korijanderom.

Obrok salata sa crnim pasuljem i kukuruzom

Potrebno vam je:

2 konzerve crnog pasulja

1 1/2 šolja kukuruza šećerca

1/4 šolje stno seckanog crvenog luka

1 crvena paprika babura, iseckana na kockice

1 avokado, očišćen i iseckan na kockice

1 sitno seckana ljuta papričica (po želji)

Za dresing:

1/3 šolje iseckanog korijandera

1/3  šolje maslinovog ulja

1/4 šolje soka od limuna

2 kašičice meda

So i biber

Priprema

Pasulj, kukuruz, luk, paprku i avokado stavite u jednu veću činiju.

U drugoj činiji pomešajte korijander, maslinovo ulje, sok od limuna, med, so i biber.

Dresingom prelijte salatu, polako promešajte i poslužite.