Prvog dana Nove godine po julijanskom kalendaru, Srpska pravoslavna crkva proslavlja i dan posvećen Vasiliju Velikom, kao i Mali Božić. Na ovaj dan tradicionalno se sprema vasilica - obredni kolač Malog Božića.

Postoji više recepata za pripremu tradicionalnih poslastica, a ovaj se najčešće koristi u Vojvodini.

Potrebno je:

800g brašna

200g masti

40g svežeg kvasca

1 kašičica soli

1 kašika šećera

mlaka voda

med

Priprema

Izmešajte brašno i mast pa polako dodajte uskisli kvasac i so, umesite meko testo i podelite ga na manje lopte. Ostavite da testo naraste, pa svaku loptu razvijte u manju lepinju.

Jednu lepinju razvijte oklagijom i isecite na trake koje ćete koristiti za ukras.

Ostale lepinje preklopite na sredini, formirajte ih u oblik hlepčića i ukrasite uvijenom trakom. Vasilice stavite u podmazani pleh posut brašnom i ostavite da narastaju još desetak minuta.

Pecite na temperaturi 200 C, poslužite tople i prelivene medom.

U nekim krajevima se vasilice peku u obliku običnih okruglih lepinja, a postoji i običaj da se išaraju klasjem vezanim u snop crvenim koncem.

Pogledajte i: