Prvog dana Nove godine po julijanskom kalendaru, Srpska pravoslavna crkva proslavlja i dan posvećen Vasiliju Velikom, kao i Mali Božić. Na ovaj dan tradicionalno se sprema vasilica - obredni kolač Malog Božića.
Postoji više recepata za pripremu tradicionalnih poslastica, a ovaj se najčešće koristi u Vojvodini.
Potrebno je:
800g brašna
200g masti
40g svežeg kvasca
1 kašičica soli
1 kašika šećera
mlaka voda
med
Priprema
Izmešajte brašno i mast pa polako dodajte uskisli kvasac i so, umesite meko testo i podelite ga na manje lopte. Ostavite da testo naraste, pa svaku loptu razvijte u manju lepinju.
Jednu lepinju razvijte oklagijom i isecite na trake koje ćete koristiti za ukras.
Ostale lepinje preklopite na sredini, formirajte ih u oblik hlepčića i ukrasite uvijenom trakom. Vasilice stavite u podmazani pleh posut brašnom i ostavite da narastaju još desetak minuta.
Pecite na temperaturi 200 C, poslužite tople i prelivene medom.
U nekim krajevima se vasilice peku u obliku običnih okruglih lepinja, a postoji i običaj da se išaraju klasjem vezanim u snop crvenim koncem.
Pogledajte i: