Iako je često doživljavamo kao običnu, šargarepa je kraljica povrća - niskokalorična, a superhranljiva i lekovita. Izuzetno je bogata karotenoidima koji se u organizmu pretvaraju u aktivni oblik vitamina A. Takođe je dobar izvor vitamina B, C i K te raznovrsnih minerala: kalcijuma, gvožđa, kalijuma, mangana, magnezijuma, fosfora...

Zbog karotenoida, odnosno vitamina A, koji je važan za zdravlje očiju, šargarepa je tradicionalno poznata kao hrana za vid, ali odlična je i za jačanje imuniteta, a poboljšava rad creva.

Šargarepa je takođe melem za disajne tegobe - pomaže kod prehlade, kašlja, bronhitisa, astme...

Sirup od šargarepe tradicionalni je prirodni lek protiv kašlja. Donosimo dve varijante recepta za sirup koji se preporučuje u količini od 3 do 4 kašičice na dan.

1. Sastojci i priprema:

- 2,5 dl svežeg soka od šargarepe napravljenog u sokovniku

- 2 kašičice meda

- malo vode

Kratko prokuvajte sok od šargarepe zajedno sa medom i vodom uz stalno mešanje.

2. Sastojci i priprema:

Pripremite 1/2 kg šargarepe i 4 kašike meda.

Šargarepu očistite i narežite na kolutiće. Stavite u posudu i prelijte vodom toliko da šargarepa bude prekrivena. Nakratko prokuvajte dok šargarepa ne omekša.

Izvadite je iz vode te ispasirajte mikserom ili blenderom. Vodu u kojoj se kuvala šargarepa pustite da se ohladi, pa dodajte med i sve izmešajte sa pasiranim povrćem.

Probajte i ove recepte...