Doručak je najvažniji obrok – stoga ne bi trebalo da jedemo sve što nam padne pod ruku.

Naime, pogrešan odabir namirnica može itekako uticati na naše zdravlje i telesnu težinu. Neke omiljene klasike koje mnogi jedu za doručak bi trebalo izbegavati – otkrivamo i koje.

Kukuruzne pahuljice (kornfleks)

Činija kukuruznih pahuljica omiljen je doručak, posebno deci. Međutim, većina pahuljica sadrži previše šećera pa ne bi trebalo da budu na meniju. Osim toga, bogate su ugljenim hidratima, a imaju malo vlakana – stoga smo brzo nakon doručka gladni.

Gotovi sendviči

Ako žurimo na posao, često usput kupimo gotov sendvič. Takvi sendviči sadrže puno soli, konzervansa, a prvenstveno puno masnoće. Salame i sirevi koje sadrže definitivno nisu dobri ni za liniju.

Palačinke

Znamo da im je teško odoleti - posebno vikendom kad imamo vremena da ih pravimo. U redu je ako ih jedemo jednom nedeljno, ali ako ih redovno konzumiramo - goje.

Voćni jogurt sa smanjenim udelom masti

Čak i kad jogurt ima oznaku "light", odnosno, to ne znači da je potpuno zdrav. Kako bi kompenzovali ukus koji mu obično daje masnoća, dodaje mu se više šećera. Stručnjaci savetuju da pojedemo grčki jogurt sa svežim bobicama. Za dodatni unos vlakana dodajte još šaku oraha i ovsene pahuljice (bez ikakvih dodataka).

Slatka peciva

Kroasan, krofna ili mafin su ujutru praktični i jako ukusni. Međutim, nije nikakva tajna da su masni i sadrže i puno šećera, pa ne bi trebalo da budu deo doručka.

Industrijski smuti

Imate naviku da ujutru pijete kupovni smuti? Nažalost, oni često sadrže puno šećera. Ako ne možete da nađete neku marku u kojoj ima manje šećera, ujutro vam se više isplati da napravite domaći smuti.

Musli pločice

Zvuči kao jednostavna i zdrava opcija za doručak? Pa, i nije baš sasvim. Te pločice sadrže gotovo jednaku količinu šećera kao i čokoladice – stoga nisu puno zdravija alternativa.