Keleraba je u našim domaćinstvima najčešći dodatak supama i varivima. Od nje se mogu pripremati pirei, može se ispeći na roštilju kao prilog mesu i ribi ili jesti sirova.

U sirovom obliku ima najviše vitamina C, koji jača imunitet, pojačava apsorpciju gvožđa i povoljno deluje na probavni sistem.

Ona je korenasta biljka iz porodice kupusnjača, a ukusom podseća na belu repu. U stotinu grama kelerabe nalazi se tek 30-ak kalorija, pa možemo reći da je reč o pravoj saveznici dijetalne ishrane koja garantuje gubitak kilograma.

Donosimo vam jednostavan recept za salatu s ovom letnjom namirnicom koju svakako treba da uvrste u jelovnik.

Brza letnja salata s kelerabom:

- 1 veća glavica kelerabe

- ¼ glavice crvenog kupusa

- 2 šargarepe

- ½ pola crvenog luka

- 1 kisela jabuka

- ½ limuna

- maslinovo ulje

- so i biber

Priprema:

1. Očistite kelerabu i narendajte je na tanke trake. Narendajte i očišćene šargarepe, kupus i luk. Dobro promešajte.

2. Jabuku operite pa isecite na tanke trake pa pokapajte s nekoliko kapi isceđenog limunovog soka da ne potamni.

3. Od ostatka limunovog soka, maslinovog ulja, soli i bibera napravite preliv za salatu. Sve zajedno dobro promiješajte. Poslužite uz ribu ili meso s grila.

Probajte i: