Potrebno vam je:
450 g zrelog paradajza
1 čen belog luka
2 grančice svežeg peršuna ili bosiljka
15 ml paradajz pirea
1/4 krastavca oljuštenog i iseckanog
300 ml paradajz soka
2 mlada crna luka fino isečena
1 mala zelena paprika
1 fino isckan krastavac
15 ml limunovog soka
30 ml maslinovog ulja
malo so i sveže mleveni crni biber
kockice leda
krutoni (kockice pečenog hleba)
Priprema
Potopiti paradajze u činiju sa ključalom vodom na 15 sekundi, paradajze ukloniti koristeći kašiku sa prorezima, ohladiti malo pa oljuštiti koru i krupno iseckati.
Staviti paradajz blender sa belim lukom i peršunom ili bosiljkom, paradajz pireom, krastavcem, paradajz sokom i mutiti dok ne postane glatko. Procediti kroz cediljku u činiju, i gurati kroz cediljku što više.
Umešati mladi crni luk, zelenu papriku (očišćenu od semenki i veoma fino iseckanu) i fino iseckani krastavac debljine 1 cm sa sokom od limuna i maslinovim uljem. Začiniti solju i biberom i ostaviti da se ohladi 2 sata u frižideru.
Neposredno pre serviranja začiniti ponovo ako je potrebno zato što hlađenje smanjuje jačinu ukusa. Sipati u ohlađene činije za serviranje, ubaciti 1 ili 2 kockice leda u svaku činiju, i servirati ukrašeno krutonima, po želji.
Probajte i:
DOKTOR JE BEZ BLAMA TRAŽIO 900 €: Iskustvo mame Danijele iz Novog Sada kojoj je beba jedva preživela jer nije imala pare
SAMO JEDNA DEVOJČICA U SRBIJI SE OVAKO ZOVE: Svaki dan ga čujete, a ne bi vam palo na pamet da je žensko ime
MAME U SRBIJI ODABRALE: Ovo je lista od 10 najlepših imena za dečake, a ne zna se koje ima moćnije značenje
TRI RUSKA MUŠKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Vrlo su popularna među mladim roditeljima, zvučna su i imaju moćna značenja
TRI ŽENSKA RUSKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Nose ih brojne generacije, ali poslednje 3 godine su mega popularna