Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje i fizička aktivnost: Svi razlozi zbog kojih bi trebalo da trčite

Trčanje je jednostavan i efikasan način vežbe: sve što ti treba je par dobrih patika.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Trčanje dokazano smanjuje rizik od srčanih oboljenja i raka, a novije istraživanje objavljeno u Progress in Cardiovascular Disease pokazuje da trčanje produžava život za tri godine.

Grupa istraživača s nekoliko velikih američkih univerziteta, koji su se pre nekoliko godina u istraživanjima bavili dobrobitima trčanja, odlučili su da pregledaju dostupna istraživanja i prouče da li su neki oblici vežbanja, poput hodanja i vožnje bicikla, imali jednake dobrobiti za zdravlje kao i trčanje.

Povezane vesti

Autori istraživanja otkrili su da su dobrobiti trčanja puno veće od hodanja i vožnje bicikla. Iako sve tri aktivnosti prodžavaju život, trčanje i dalje predvodi.

Izračunali su da jedan sat trčanja dnevno može produžiti život osobe za sedam sati. Kada se sve zbroji na kraju, ispadne oko dodatne tri godine života, ako se trči sveukupno četiri sata nedeljno. Ako si mislila da skočiši na traku za trčanje i odradiš ta četiri sata u jednom danu, to ne znači da ćeš nužno prodžiti život, kao i dodavanjem sati trčanja u nedelji. Trčanje i dugovečnost neminovno su povezani, kažu naučnici, ali - iako su njihovi podaci pokazali kako ljudi koji redovno trče žive duže, nemaju još potvrdu da je samo trčanje zaslužno za to.

Osobe koje trče imaju tendenciju da žive zdravijim životom: jedu zdravo, ne puše i ne piju, samo niske ili umerene količine alkohola. Uz sve to, i samo trčanje je vrlo efektivan oblik vežbanja.

Povezane vesti

Istraživanje je pokazalo i da su osobe koje trče, ali se bave i nekim drugim aktivnostima, pod manjim rizikom od rane smrti. Najviše se preporučuju aerobni trening, poput trčanja, u kombinaciji s treninzima snage za optimalno zdravlje. Takođe, nisu još došli do saznanja koliko je trčanje sigurno i može li osoba previše trčati. "Dok su dobrobiti trčanja najviše poznate, to nije najbolji oblik vežbanja za sve jer ortopedski ili neki drugi zdravstveni problemi mogu sprečiti puno individualaca u toj aktivnosti", zaključili su autori na kraju istraživanja.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica