Sa prvim hladnijim danima stigne nam i mnoštvo virusa koji vrlo često prouzrokuju bolove u grlu i dosadan, uporan kašalj. Bilo da vam je potreban sirup za umirenje kašlja ili izbacivanje sekreta, za vas smo odabrali obe varijante.
Svi sirupi se prave od sastojaka koje svaka domaćica ima u kući, a sirupe mogu konzumirati i mala deca.
1. Limun, med i maslinovo ulje
Potrebno:
1 limun (može i mandarina ili pomorandža).
maslinovo ulje (ili suncokretovo).
Priprema:
Iscedite ceo limun i izmerite koliko kašičica limunovog soka ste dobili. Koliko kašičica soka ste dobili, toliko stavite kašičica meda i maslinovog ulja. Dobro izmešajte da dobijete čvrstu masu. Sipajte u neku teglicu, dobro zatvorite i čuvajte u frižideru. Pre upotrebe dobro promućkajte.
Poznato je da je limun pun vitamina C, med deluje antibakterijski, a ulje stvara zaštitu (filc) u grlu koji sprečava nadraživanje grla na kašalj, pa samim tim smanjuje napade kašlja i umiruje kašalj.
Pošto je 100 % prirodan možete ga uzimati u toku dana koliko god želite.
2. Sirup za izbacivanje zrelog i umirenje suvog kašlja
Potrebno:
200g šećera
300ml vode
6 lovorovih listića
7 prstohvata žalfije
1 kašika belog sleza
1 kašika kamilice
2 cm svežeg korena đumbira
1 šipka cimeta
Priprema:
Otopite šećer na niskoj temperaturi da dobije braonkastu boju. Dodajte vodu i mešajte dok se šećer potpuno ne istopi. Đumbir ogulite i dodajte ostale sastojke. Pustite da sve vri oko tri minuta.
Sklonite sa vatre i ocedite kad se ohladi kako biste dobili gust sirup. Sipajte ga u staklenu teglicu i držite u frižideru.
Preporučuje se da odrasli konzumiraju ovaj sirup po jednu supenu kašiku nekoliko puta dnevno, a deca po jednu kafenu kašičicu nekoliko puta dnevno.
3. Pivo i šećer
Potrebno:
1/2l piva
150g šećera
Priprema:
Šećer staviti u šerpu i istopiti ga na tihoj vatri, pa kad šećer dobije karamel boju sipati pivo i kuvati na tihoj vatri dok god se ne dobije gusti sirup. Može se dodati nekolika lista domaće nane (kuvati oko sat vremena).
Sirup ohladiti i sipati u teglicu i piti 3 x dnevno po 1 kašiku.
4. Čaj od crnog luka za iskašljavanje
Potrebno vam je:
1 srednja glavica crnog ili crvenog luka sa ljuskom
2 supene kašike šećera od trske. Umesto šećera trske može da se koristi i obična beli šećer, mada je šećer od trske bogatiji mineralima.
6dl vode
med, najbolje bagremov
Priprema:
Staviti dve kašike šećer da se lagano tope. Očistiti luk tako što ćete samo skinuti oba vrha i sačuvati što više ljuske, pa ga preseći na pola.
Kad se šećer otopio varjaču postavite tako da dodiruje šećer i u momentu kad sipate vodu odignite malo varjaču i tako voda neće prskati na sve strane. Odmah ubacite luk i pustite da voda provri. Pustite da vri 3 -4 minuta. Ostavite ga 10 – 15 minuta da se prohladi. Sipati u šolje i dodati med, jer će se samo u prohlađenom čaju sačuvati svi korisni elementi meda.
DOKTOR JE BEZ BLAMA TRAŽIO 900 €: Iskustvo mame Danijele iz Novog Sada kojoj je beba jedva preživela jer nije imala pare
SAMO JEDNA DEVOJČICA U SRBIJI SE OVAKO ZOVE: Svaki dan ga čujete, a ne bi vam palo na pamet da je žensko ime
MAME U SRBIJI ODABRALE: Ovo je lista od 10 najlepših imena za dečake, a ne zna se koje ima moćnije značenje
TRI RUSKA MUŠKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Vrlo su popularna među mladim roditeljima, zvučna su i imaju moćna značenja
TRI ŽENSKA RUSKA IMENA KOJA SRBI OBOŽAVAJU: Nose ih brojne generacije, ali poslednje 3 godine su mega popularna