Sa prvim hladnijim danima stigne nam i mnoštvo virusa koji vrlo često prouzrokuju bolove u grlu i dosadan, uporan kašalj. Bilo da vam je potreban sirup za umirenje kašlja ili izbacivanje sekreta, za vas smo odabrali obe varijante.

Svi sirupi se prave od sastojaka koje svaka domaćica ima u kući, a sirupe mogu konzumirati i mala deca.

1. Limun, med i maslinovo ulje

Potrebno:

1 limun (može i mandarina ili pomorandža).

med

maslinovo ulje (ili suncokretovo).

Priprema:

Iscedite ceo limun i izmerite koliko kašičica limunovog soka ste dobili. Koliko kašičica soka ste dobili, toliko stavite kašičica meda i maslinovog ulja. Dobro izmešajte da dobijete čvrstu masu. Sipajte u neku teglicu, dobro zatvorite i čuvajte u frižideru. Pre upotrebe dobro promućkajte.

Poznato je da je limun pun vitamina C, med deluje antibakterijski, a ulje stvara zaštitu (filc) u grlu koji sprečava nadraživanje grla na kašalj, pa samim tim smanjuje napade kašlja i umiruje kašalj.

Pošto je 100 % prirodan možete ga uzimati u toku dana koliko god želite.

2. Sirup za izbacivanje zrelog i umirenje suvog kašlja

Potrebno:

200g šećera

300ml vode

6 lovorovih listića

7 prstohvata žalfije

1 kašika belog sleza

1 kašika kamilice

2 cm svežeg korena đumbira

1 šipka cimeta

Priprema:

Otopite šećer na niskoj temperaturi da dobije braonkastu boju. Dodajte vodu i mešajte dok se šećer potpuno ne istopi. Đumbir ogulite i dodajte ostale sastojke. Pustite da sve vri oko tri minuta.

Sklonite sa vatre i ocedite kad se ohladi kako biste dobili gust sirup. Sipajte ga u staklenu teglicu i držite u frižideru.

Preporučuje se da odrasli konzumiraju ovaj sirup po jednu supenu kašiku nekoliko puta dnevno, a deca po jednu kafenu kašičicu nekoliko puta dnevno.

3. Pivo i šećer

Potrebno:

1/2l piva

150g šećera

Priprema:

Šećer staviti u šerpu i istopiti ga na tihoj vatri, pa kad šećer dobije karamel boju sipati pivo i kuvati na tihoj vatri dok god se ne dobije gusti sirup. Može se dodati nekolika lista domaće nane (kuvati oko sat vremena).

Sirup ohladiti i sipati u teglicu i piti 3 x dnevno po 1 kašiku.

4. Čaj od crnog luka za iskašljavanje 

Potrebno vam je:

1 srednja glavica crnog ili crvenog luka sa ljuskom

2 supene kašike šećera od trske. Umesto šećera trske može da se koristi i obična beli šećer, mada je šećer od trske bogatiji mineralima.

6dl vode

med, najbolje bagremov

Priprema:

Staviti dve kašike šećer da se lagano tope. Očistiti luk tako što ćete samo skinuti oba vrha i sačuvati što više ljuske, pa ga preseći na pola.

Kad se šećer otopio varjaču postavite tako da dodiruje šećer i u momentu kad sipate vodu odignite malo varjaču i tako voda neće prskati na sve strane. Odmah ubacite luk i pustite da voda provri. Pustite da vri 3 -4 minuta. Ostavite ga 10 – 15 minuta da se prohladi. Sipati u šolje i dodati med, jer će se samo u prohlađenom čaju sačuvati svi korisni elementi meda.