Zovini cvetovi se beru samo potpuno rascvetani sa žutim sladonosnim prahom. Pazite gde je berete, zagađena mesta i kanali nikako nisu dobra opcija, potrudite se i pronađite nezagađani žbun ove mirisne i lekovite majkske lepotice.

Ovo je mera za otprilike 4 litra sirupa, ukoliko želite više ili manje prilagodite mere svojim potrebama. A to znači da ćete na 10 cvetova koristiti litar vode, kilo šećera i jedan limun, odnosno na 100 cvetova trebaće vam 10 litara vode, 10 kilograma šećera i 10 limuna, po mogućnosti neprskanih. 

Trebaće vam i veće posude, kao i čiste pripremljene staklene flaše sa zatvaračima za čuvanje. Što se tiče ‘light’ varijanti sa manje šećera, znajte da je šećer prirodni konzervans i da smanjivanjem njegove količine za pripremu rizikujete kasniju kvarljivost sirupa.

Potrebno je: 

30 cvetova zove

3l vode

4 dkg limunske kiseline

3 limuna

3 kg šećera

Priprema:

1. Potopite cvetove zove u vodu sa limunskom kiselinom i na kriške izrezanim limunima s korom. Dobro izmešajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mestu 24 sata.

2. Drugi dan tekučnost procedite pa dodajte šećer i dobro promešajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno mešanje.

3. Nakon 48 sati sirup je spreman za presipanje i skladištenje u staklene flaše. Na ovaj način ga možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mestu.