Zelena dijeta se bazira na ishrani povrćem i voćem. Ove namirnice sadrže dosta vode i celuloze, zasitne su i imaju malu količinu kalorija. Udeo korenastog povrća treba da je smanjen, a na račun njega povećana upotreba zelenog lisnatog povrća.

Preporučene namirnice

Povrće i voće: kelj, kupus, prokulice, brokuli, spanać, blitva, krastavac, zelena salata, grašak, zelene paprike, rukola, endevija, lišće celera, tikvice, zelene jabuke, kivi…

Kao što vidite, koristi se povrće i voće zelene boje. Razlog? Drevni narodi su davno primetili da je zelena boja – boja koja odgovara jetri i žučnoj kesi. Takođe su primetili da povećano konzumiranje prirodnih namirnica zelene boje značajno poboljšava rad ova dva organa i dovodi do njihovog ubrzanog čišćenja i regeneracije (kada je jetra u pitanju). Po domino efektu – dolazi i do poboljšanja varenja, rada creva i bubrega.

Količine gore spomenutih namirnicanisu ograničene, a najbolje je da se konzumiraju u svežem obliku, kuvane i parene. 

Dijeta uključuje i integralne žitarice a manja količina lakog mesa (piletina, ćuretina, riba) neće ni najmanje pokvariti ovu dijetu. Jedini uslov je da količina unetog mesa ne bude veća od 100 gr dnevno i da je praćena sa puno sveže zelene salate.

Preporučuje se i unos tečnosti ali se prati osećaj žeđi. Dakle, nema nalivanja vodom jer je voće i povrće samo po sebi pravi rezervoar kvalitetne tečnosti pa bi dodavanje vode bilo samo neprijatna gnjavaža.

Za one koji vole šejkove dobra vest je što mogu uvrstiti i njih u svakodnevni program ishrane. Varijacije su nebrojane i možete pustiti mašti na volju jer je izbor namirnica više nego bogat.

Primer jednodnevnog jelovnika

Doručak: Zeleni kačamak – Kuva se isto kao i klasičan kačamak, samo uz dodatak par listova zelenog povrća: blitve ili spanaća ili koprive ili nečeg četvrtog što se baš vama sviđa;

Užina: Zeleni šejk od krastavca, kivija, rukole, kelja, kašičice meda i po potrebi vode da bi se dobila željena gustina;

Ručak: Dinstana ćureća prsa sa prazilukom, pareni spanać sa par kapi limuna, pareni štapići od jedne šargarepe, salata od svežeg paradajza i zelene paprike;

Užina: Jedna velika zelena jabuka;

Večera: 100 g tunjevine u salati sa rukolom, kolutovima manjeg krastavca, čeri paradajzom i (po želji) kašikom barenog nauta ili kukuruza šećerca, 1 šolja crne kafe ili čaja;

Ne zaboravite: Možete jesti povrća koliko želite!

Koliko dugo se drži zelena dijeta?

Vreme trajanja ove dijete je od 3 do 15 dana. Zavisi od stepena "zaprljanosti" organizma i ciljeva koje hoćete da postignete (mršavljenje, detoks ili i jedno i drugo).

Moguće neprijatnosti

Zelena dijeta je laka za držanje, ali prvih dana su moguće manje neprijatnosti: zatvor, blaga glavobolja, umor… Organizam jednostavno prelazi na drugi režim rada, počinje intenzivno čišćenje i krv je preplavljena toksinima koje treba izbaciti.

Ipak, posle nekih 48 sati sve ovo se smanjuje i prolazi.

Fizička aktivonst

Ukoliko ste se odlučili za petnestodnevni režim zelene dijete, prva dva dana izbegavajte fizičke aktivnosti ali posle toga obavezno uvedite bar polusatnu brzu šetnju ili vožnju biciklom.

Bitno je da ste napolju – po mogućstvu na čistom vazduhu i da se bar malo zadišete – prijaće vam a i pomoći dijeti.