Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje porodice: Kako da pravilnim kuvanjem eliminišite arsen iz pirinča

Milioni ljudi širom sveta ugrožavaju svoje zdravlje jer kuvaju pirinač na pogrešan način, smatraju naučnici. Evo na koji način da zaštite sebe i svoje najbliže...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Arsen je prisutan u pirinču više nego u drugoj hrani, delom zbog načina samog razvoja zrna i biljke pirinča koje ga apsorbuju više nego drugo semenje. Arsena ima u zemljinoj kori, u vodi, vazduhu i tlu. U pirinač dospeva i kroz industrijske zagađivače i pesticide. 

Postoje dva oblika arsena, a anorganski arsen se smatra otrovnijim. Najopasnije su pirinčane prerađevine i u njima je pronađen veći procenat arsena nego u samom pirinču. Zbog toga su zakonodavstva različitih zemalja uvele ograničenja anorganskog arsena, posebno u proizvodima za bebe poput pirinčanih pahuljica. 

Povezane vesti

Arsen

je poznati kancerogen koji povećava rizik od kardiovaskularnih i imunoloških bolesti, kao i različitih oblika karcinoma. On utiče na DNK i menja ga. Povezan je i s dijabetesom i oštećenjem nervnog sistema, ali i s rakom pluća i bešike. Posebno je opasan za decu, a ustanovljeno je da čak i bebe u materici imaju slabiji imunitet ako je majka u trudnoći jela puno pirinčanih proizvoda. 

U urinu beba koje su jele beli ili smeđi pirinač kasnije je pronađeno dvostruko više arsena nego kod beba koje je uopšte nisu jele. Procenat arsena bio je najviši kod beba koje su jele pirinčane pahuljice, piše CNN.  

Koji pirinač jesti?

Iako se smeđi pirinač smatrao zdravijim zbog vitamina u ljusci pirinča, u njemu je zapravo koncentracija arsena bila najviša.

Industrijskom obradom i skidanjem ljuske, kojom se dobija beli pirinač, eliminiše se veliki deo arsena, ali ne u potpunosti.

Visoki nivo arsena pronađen je i u sirupu od smeđeg pirinča koji se često koristi kao zaslađivač organske hrane. Takođe, jedna mlečna "organska" formula adaptiranog mleka imala je šest puta veći nivo anorganskog arsena od one koja se smatra sigurnom za zdravlje u SAD-u, piše CNN.

Da bi zaštitili svoje dete, u prvoj godini života ga je najbolje ne izlagati pirinčanim proizvodima i prerađevinama, složni su stručnjaci. Birajte sveže voće i povrće, ono koje je u sezoni i domaće, a idelano je ono koje možete nabaviti od lokalnih proizvođača i koje nije tretirano nikakvim hemikalijama. 

"Meso je bolji izvor gvožđa i cinka za bebe nego pirinčane pahuljice, koje ne preporučujem već godinama kao izbor za prvu hranu", objasnila je pedijatrica Tanja Altmann za CNN. 

Najbolji način za kuvanje pirinča

Britanski profesor Endi Meharg sa Univerziteta Kvins u Irskoj, vodeći je ekspert za kontaminaciju pirinča u toj zemlji. On je merio nivo arsena u pirinču nakon kuvanja na tri različita načina: 

Najpre ga je kuvao tako da je na jednu količinu pirinča stavio dvostruko više vode. Pri tom je voda isparila ili ga je pirinač upio. Na ovaj način veliki procenat arsena je ostao u pirinču. 

Povezane vesti

Potom je povećao količinu vode za pet jedinica i potom je isprao pirinač. To je gotovo prepolovilo nivo arsena u pirinču, piše Telegraph. 

Treći način se pokazao najboljim - potopio je pirinač noć pre u puno vode. Isprao ga je i skuvao. To je arsen gotovo u potpunosti ispralo iz pirinča. 

Evo kako ispravno kuvati pirinač prema uputstvima stručnjaka Meharga:

1. Potopite pirinač preko noći.

2. Operite i isperite dobro dok voda ne postane skroz čista.

3. Ocedite.

4. Stavite u lonac i dodajte pet puta više vode. Jednom promešajte.

5. Zagrejte i kad voda proključa smanjite vatru.

6. Kuvajte oko 15 min bez podizanja poklopca.

7. Promešajte.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica