Kada dete ima visoku temperaturu roditelji su spremni sve da učine kako bi se ta temperatura snizila, a detetu bilo lakše. Umesto da u tim trenucima pribegavaju farmaceutskim mešavinama, možda bi bilo efektnije da se oslone na savete svojih starijih ukućana.

Naše bake znaju lek za sve, a uglavnom sve potrebne sastojke već imaju u kući, a sigurno ih imate i vi. I svi se primenjuju posebnom jednostavnom metodom - pomoću čarapa.

Krompir

Krompir narežete na kolutiće ili izrendate, stavite na stopala i obujete čarape, pa noge dobro utoplite.

Krompir možete kombinovati i sa jabukovim sirćetom. Pomešajte malo ovog sirćeta i narendan krompir, smesu stavite u lagane pamučne čarape, pa ih obujte. Noge umotajte u toplo ćebe i ostavite da deluje nekoliko sati ili preko noći.

Foto: Shutterstock

Brašno i belance

Napravite mešavinu kukuruznog brašna i alkoholnog sirćeta (treba vam gusta smesa). Stavite tu mešavinu na tabane, uvijte stopala u pamučne krpe, pa obujte pamučne čarape.

Za skidanje temperature možete upotrebiti i belance. Umutite ga, nakvasite njime pamučne krpice, pa stavite preko tabana. Obujte čarape i ostavite da deluje nekoliko sati.

Limun

Potrebna su vam dva do četiri limuna. Operite ih i icedite sok, po mogućnosti i malo ulja iz korice. U tu tečnost namočite pamučne krpice, pa sa njima umotajte stopala. Preko toga obujte pamučne čarape, dobro se utoplite, posebno stopala i lezite mirno bar sat vremena.

Već posle 30 minuta ćete osetiti olakšanje, a krpice će na nogama biti gotovo suve. Ponovite postupak i ove obloge ostavite na nogama tokom noći, spavajte sa njima. Sledeći dan temperatura bi trebalo da bude znatno niža.

Takođe je bitno je da pijete mnogo tečnosti, da se odmarate, da bude vam udobno i toplo.