Američka Uprava za lekove i hranu (FDA) objavila je spisak više od 60 vrsta riba koje su podeljene u tri kategorije - "najbolji izbor", "dobar izbor" i "riba koju treba izbegavati". Lista ima za cilj da pomogne trudnicama i dojiljama, kao i onim parovima koji pokušavaju da dobiju bebu, da znaju koju ribu mogu jesti, ali i koju treba da izbegavaju. Takođe, vodič je namenjen i roditeljima male dece.

Oko 90 odsto riba spada u kategoriju "najbolji izbor" i nju možete jesti dva do tri puta nedeljno, dok bi ribu koja spada u kategoriju "dobar izbor" trebalo jesti jednom nedeljno. 

Samo sedam vrsta riba bi trebalo izbegavati tokom trudnoće i dojenja, jer one sadrže visok nivo žive koja može da ugrozi mozak i nervni sistem.

Riba pruža vrlo važne hranljive sastojke, ali samo polovina žena jede preporučenu količinu, napominje Uprava i savetuje roditeljima da bi riblji obrok trebalo uvesti jednom ili dva puta nedeljno u dečiji jelovnik od njihove druge godine. 

Pogledajte koje vrste riba pripadaju kojoj kategoriji:

"Najbolji izbor": 

  • Sardela
  • Skuša
  • Brancin
  • Pastrmka
  • Butterfish ili puterasta riba
  • Som
  • Školjke
  • Bakalar
  • Kraba
  • Rečni rak
  • Iverak
  • Vahnja
  • Oslić
  • Haringa
  • Jastog
  • Cipli
  • Ostrige
  • Smuđ
  • Štuka
  • List riba
  • Kolja
  • Losos
  • Sardine
  • Školjka kapica
  • Šad (Shad)
  • Škamp
  • Raža
  • Lignje
  • Tilapija
  • Tuna
  • Whitefish (slatkovodne ribe iz porodice lososa)

"Dobar izbor":

  • Zubatica
  • Bufalo riba
  • Šaran
  • Patagonijski zuban
  • Škarpina
  • Halibut
  • Mahi-mahi
  • Grdobina
  • Anoplopoma fimbria
  • Crveni zubatac
  • Španska skuša

"Riba koju treba izbegavati":

  • Kraljevska skuša
  • Marlin
  • Atlantska sluzoglavka
  • Ajkula
  • Sabljarka
  • Velika graditeljica
  • Krupnooka tuna