Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za topliji dom: Kako da PVC stolariju podesite na 'zimski režim' (VIDEO)

Kako bi u zimskim mesecima u vašem domu bilo toplije potrebno je da promenite položaj na mehanizmu vaše PVC stolarije.

  Izvor: Foto: Shutterstock

PVC stolarija, a posebno prozori i vrata, su sve češći odabir jer ih je lakše podesiti i bolje zadržavaju temperaturu u stanu. Ono što je posebno korisno je to što ovakva stolarija ima i mogućnosti koje zimi mogu da budu os izuzetne koristi.

Prozore treba podmazivati

Metalni delovi, kao što su šarke, brave i sistemi za zaključavanje, ručke i sl. održavaju se tako što se povremeno očiste i podmažu. Minimum jednom godišnje, neophodno je podmazati uljem sve pokretne delove prozora.

Podmazivanje se izvodi specijalnim uljem za podmazivanje. Ali, može poslužiti i obično suncokretovo ulje. Vaši prozori će Vam se odužiti dugogodišnjom lakoćom rukovanja i besprekornim funkcionisanjem.

Povezane vesti

U različitim godišnjim dobima, treba promeniti položaj na prozorima

U jesen prozore i balkonska vrata treba podesiti na "zimski režim", a u proleće, – na letnji. To je veoma jednostavno, i nikakvi majstori ovde nisu potrebni.

Povezane vesti

Kako podesiti PVC prozore i balkonska vrata na "zimski režim":

Otvorite prozorsko (ili balkonsko) krilo i pronađite mehanizam za zatvaranje.

Kako bi podesili prozore i vrata za zimu, potrebno je podesiti šraf na strani gde se nalazi ručica, uz pomoć inbus ključa. Okrećite ka unutra šraf, koji se nalazi sa strane šarke. Pri okretanju ključa šraf se pomera u odnosu na svoju osu, čime se reguliše potisna sila rama i pritiska.

Najčešće, prilikom postavljanja prozora, kao podrazumevano, ostavljaju se u "standardnom režimu". Da biste saznali u kom su režimu trenutno vaši prozori (i balkonska vrata), jednostavno stisnite list papira prozorskim krilom. Ako ga bez problema možete izvaditi – vaši prozori su u "letnjem režimu". Ako ga ne možete izvaditi, a da ga ne pocepate – znači da su u zimskom.

Povezane vesti

Zašto ne možemo ostaviti prozore u "zimskom režimu" u svim godišnjim dobima?

Vi možete tako uraditi, ali u skorijem vremenu bićete primorani da menjate delove prozora.

Kod "zimskog režima" opterećenje na gumu se značajno povećava. Ako ćemo stalno otvarati i zatvarati prozor, kao što radimo kada je napolju toplo, guma će se brzo istrošiti. A da biste je  ispravno zamenili, sigurno morate zvati majstora.

Kako bi u zimskim mesecima u vašem domu bilo toplije potrebno je da promenite položaj na mehanizmu vaše PVC stolarije.
Izvor: YouTube

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica