Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hormonski disbalans kod muškaraca: I tate osećaju simptome trudnoće

Skoro svaka mama je svesna fizičkih i psihičkih promena koje je očekuju u trudnoći. Međutim, brojna istraživanja pokazuju da hormonski disbalans muči i buduće tate.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Proces u kojem muškarac od dečaka postaje otac, popraćen je nizom manifestacija odnosno trudničkih simptoma.


Što je datum porođaja bliži, promene su jače, a neki od njih partnerki mogu dosta pomoći u nošenju sa trudnoćom i strahom od porođaja.


Kada se utisci slegnu i euforija zbog dolaska prvog deteta pomalo splasne, muškarce uhvati panika. Kada žene svoje strahove već pomalo počinju gasiti, muškarci tada počinju razmišljati o velikoj promeni koja ih čeka, o zdravlju partnerke, o mogućim komplikacijama, ali ponajviše o svojoj spremnosti na ulogu oca.

Pročitajte i... Specifičan odnos očeva i sinova

U tom su razdoblju, a najčešće je reč o šestoj, sedmoj i osmoj trudnoće, muškarci razdražljiviji i emotivniji pa partnerka treba da pripazi da ne zapostavi partnerove emocije i potrebe.

Majčine hormonske promene često se preslikavaju i na oca pa se muškarcima naglo menja količina testosterona, a dolazi i do povećanja prolaktina, poznatijeg kao “majčinog” hormona. Muškarci tada počinju osećati očinske instinkte i način razmišljanja iz dečačkog pomalo prelazi u očinski.

Očinska figura koja počinje da se rađa u muškarcu, uveliko će pomoći trudnoj partnerki. Muškarac počinje da bude svestan svoje skorašnje uloge, pa će poželeti da napravi najbolju moguću pripremu za dolazak deteta. Okrečiće zidove, popraviće kvarove po kući i pripremiće prostor za dete.

Neki će muškarci učiniti sve da ugode partnerki, pa će na sebe preuzeti i kuvanje, čišćenje i odlazak u kupovinu.

Jednako kao i majčin, i očev sluh u trudnoći počinje da se menja i izoštrava. Mozak se priprema na bebin plač, pa i na najmanji šum koji može upozoravati da nešto nije u redu sa bebom. Zbog toga će muškarac više slušati partnerku i pokazaće veće razumevanje za njene tegobe.

Pročitajte i...Važnost očeva

Većina tata će se na prvi pogled zaljubiti u svoje maleno zlato i sa njim će ostvariti sasvim poseban odnos. Važno je da majka bude svesna kako otac i dete imaju vlastitu dinamiku odnosa, pa da partneru treba ustupiti vreme za kvalitetno zbližavanje sa detetom, ne mešajući se u njegove metode.

Izvor: Klinfo.hr

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica