Naša ljubav prema deci je nešto na šta ona mogu i treba da računaju, i kada uživaju u našem naručju, i kada nam se smeše, ali i kada im niču zubići ili imaju grčeve. Pratite njihov razvoj pažljivo, ali ih nemojte sputavati u istom.

Kada postavite bebu u ležeći položaj na stomaku, ona će da manifestuje poziciju "upijača" sa ispruženim i podignutim rukicama, podignutom glavicom, gornjim delom grudnog koša i ispruženim i odignutim nogama od podloge. Pri aktivnosti bebe u tom položaju (da dohvati neki predmet), sa osloncem na karlicu i stomačić, dete se ljulja kao upijač. Tokom ovog meseca ovaj fenomen "upijača" povremeno potiskuje odupiranje gornjim ekstremitetima i to najčešće asimetrično - čas jednom, čas drugom rukom uz okretanje glave i trupa u stranu. Kada je beba na stomaku odupiraće se rukicama sa otvorenim šakama.

Uz zrelu "reakciju amfibije" 

Šta je reakcija amfibije?

Kada dete leži na stomaku sa opruženim nogicama i rukicama iznad glave i podignemo joj karlicu sa jedne strane kao refleksnu reakciju dobićemo savijanje nogice u kuku, kolenu i skočnom zglobu i u zglobu ramena i lakta sa strane koju smo stimulisali.

i adekvatnu stimulaciju, dete započinje razvoj okretanja iz ležećeg položaja na stomaku na bok i u ležeći položaj na leđima. 

Vaša beba trebalo bi da čvrsto drži glavicu kad je podižete, okrećete ili držite u naručju. Ako je dete u ležećem položaju na leđima i probamo da ga dovedemo u sedeći položaj prednjačiće glava u odnosu na trup. Glavicom može da izvodi pokrete u svim pravcima.

Tokom petog meseca, vaša beba će moći i da održava sedeći položaj uz podršku. Na nogama ima pozitivnu reakciju oslonca, odupiraće se vrhovima prstiju. 

Šta je pozitivna reakcija oslonca?

Kada dete podignemo držeći ga ispod pazuha i nekoliko puta oslonimo tabanskom površinom stopala o podlogu, ispraviće nogice i vrhovima prstića odupiraće se o podlogu.

Ako joj damo igračku, beba će pružati obe ruke ka ponuđenom predmetu sa željom da ga uzme. Ti pokreti će biti precizniji u odnosu na prethodni mesec.

Primetićemo i da sa mnogo više pažnje prati govor drugih, a da sama uvežbava savladane glasove u različitim kombinacijama (glasovi koje ispušta između zatvorenih usana koji liče na glasove „V“,“F“, „TH“ i grleni glasovi kao „E-HE“, „E-RE“, „EK-HE“ i slogove kao što su „EJ-EJ“ ili „EJ-DI“).


Vaša beba će moći da prati kretanje predmeta po horizontalnoj ravni do ugla od 90 stepeni na levu stranu i 90 stepeni na desnu stranu od središnje linije tela. Moći će da uoči sasvim mali predmet veličine zrna pasulja i da ga znatiželjno posmatra. Pogledom prati predmet koji pada i sve duže posmatra predmete bez znakova zamora mišića pokretača očnih jabučica.

Kada je u pitanju emocionalni razvoj, dete će po mimici i govoru razlikovati topao i ljubazan ton od strogog, opažaće i razliku u ponašanju majke. Generalno dete će imati pozitivnu emocionalnu reakciju na sve ukućane i na poznate i nepoznate osobe.

Ako vam se čini da vaša beba ne ispunjava jednu ili više od jedne razvojne norme, trebalo bi da se obratite pedijatru koji će vas, ukoliko je potrebno, uputiti na dalje preglede. Uradite sve što je do vas da osigurate osmeh na licu vaše bebe i naravno osmehe vas kao bezbrižnih roditelja.