Od sastojaka potrebno vam je:

1 veći crni luk,

4 veća krompira,

200 gr graška,

2 manje šargarepe,

2 supene kašike ulja,

1 supena kašika brašna,

slatka paprika u prahu.

Za salatu potrebno vam je:

Zelena salata,

2 kašike vinskog sirćeta,

1 kašika maslinovog ulja,

2 kašike vode i

1 kašika usitnjenog ili mlevenog lanenog semena.

Uputstvo za pripremu: U lonac sipati malo vode (jedna do dve čaše) i staviti iseckani (ili blendirani) luk, da se to prvo kuva, oko 15 min. Nakon toga dodati grašak i iseckane krompire i šargarepe. Kuvati dok ne omekša, bar pola sata, sve u zavisnosti od toga kada se krompiri raskuvaju.

Zaprška: U jednoj šerpici dodati dve supene kašike ulja, ostaviti par minuta na ringli da se ulje ugreje, a onda dodati papriku u prahu i brašno i to lepo izmešati sa malo vode dok se ne stvori masa bez grudvica. Zapršku dodati u lonac sa krompirom i graškom i pomešati nekoliko puta dok se sve lepo ne sjedini.

Preliv za zelenu salatu: Pomešati u čaši sledeće: 2 kašike vinskog sirćeta, 1 kašiku maslinovog ulja - bogatog zdravim masnoćama, 2 kašike vode, izmešano sa 1 kašikom usitnjenog ili mlevenog lanenog semena - bogatog omega-3 kiselinama, a takođe i zdravim masnoćama.

PROBAJTE I: