Mnogi smatraju da je mikrotalasna rerna jednostavna i brza, da štedi vreme i energiju, te je često prekomerno koriste ne znajući da ona ima i loše efekte.

Koliko je onda bezbedno koristiti je, koja su štetna dejstva, treba li je potpuno izbaciti iz upotrebe? Zbunjuju vas reklame u kojima se govori kako mikro pećnice čuvaju ukus, sokove i vitamine iz hrane. Da li ima istine u tome? Sva ova pitanja vas još više muče ukoliko imate bebu ili dete i u mikorotalasnoj često podgrevate mleko i hranu za dete.

Stvaranje veštačkih molekula

Mikrotalasna obrada hrane utiče na zdravlje, pogotovo dece u razvoju. Mikrotalasno obrađena hrana stvara jedinstvene molekule koji nikada nisu nađeni u prirodi. Te međuprodukte ljudsko telo ne može da razloži, i ako se konzumiraju u dužem periodu mogu da stvore niz zdravstvenih problema, jer se u telu dugo zadržavaju. Obradom hrane u mikrotalasnoj pećnici se polarizuju molekuli u nutrijentima i stvaraju slobodne radikale. Oni reaguju sa enzimima i prekidaju biološke procese, što ima dugoročno štetno dejstvo na zdravlje.

Šta se tačno dešava sa hranom?

- Strukturna dezintegracija hrane se ubrzava, pada njena hranljiva vrednost, a bioiskoristljivost vitamina B, C, E i esencijalnih minerala se redukuje i menja, pa telo od njih ima manju korist.

- I kratko izlaganje povrća mikrotalasima dovodi do toga da minerali bivaju promenjeni u slobodne radikale. Antioksidantne komponenate u povrću se skoro potpuno gube (brokoli gubi antioksidanse 8-10 puta više nego kad je spremljen na pari).

- Menja se molekulski sastav proteina i prirodnih šećera. Ovako zagrejana formula adaptiranog mleka menja strukturu aminokiselina na način koji može da uzrokuje funkcionalne, strukturne i imunološke abnormalnosti.

- Aminokiseline se pretvaraju  u izomere koji nisu biološki aktivni. Neke od tih aminokiselina dokazano toksično deluju na bubrege, jetru i nervni sistem odojčadi.

- Majčino mleko zagrevanjem u mikrotalasnoj rerni gubi zaštitnu lizozimsku aktivnost, kao i antitela, a potpomaže se i rast mnogih patogenih bakterija.

- Meso obrađeno na ovaj način sadrži nitrozamine, veoma štetne materije, a vitamin B12 u mesu se skoro potpuno gubi.

- Hrana se ne zagreva ravnomerno, naročito meso, jer se mast u njemu brže zagreva od ostalih „delova“.

- Kontinuirano uzimanje ovako obrađene hrane dovodi do deficijencije imunog sistema, smanjenja ili promenjene produkcije hormona.

- Mikrotalasna pećnica vezuje atmosfersku radioaktivnost, praveći dodatnu štetnu radijaciju.

Samo povremeno

Podgrevanje u mikrotalasnoj rerni je ipak manje štetno od kuvanja. Jedan zagrejani obrok verovatno neće mnogo da šteti, ali produženo korišćenje, sudeći po brojnim novijim istraživanjima, može da prouzrokuje mnoge neželjene reakcije u organizmu, naročito onom koji je u razvoju. Zato, iako podgrevanje u rerni ili na ringli traje duže, ipak je bezbednije za zdravlje najmlađih.


Prim. dr med. Jasminka Komnenović, pedijatar-nutricionista