Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta je to mastektomija?

Hiruško odstranjenje dojke je zahvat koji žene plaši, pa se o mastektomiji kao preventivi i rekonstrukciji grudi posle nje nedovoljno zna.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Mastektomija je otklanjanje čitave dojke. Postoji pet različitih tipova: "prosta" ili "totalna" mastektomija, modifikovana radikalna mastektomija, radikalna mastektomija, parcijalna i subkutana odnosno potkožna mastektomija (posle koje ostaje očuvana bradavica).

U prvoj se otklanja čitava dojka, ali ne i žlezde pod pazuhom, niti se uklanjaju mišići pod dojkom. Dvostruka mastektomija, odnosno, odstranjenje obe dojke je još veća i teža operacija. Uz mastektomiju se može obaviti i rekonstruktivna operacija, premda se kod otkrića malignog tumora savetuje odlaganje rekonstrukcije dok se ne obave i ostale terapije.

"Posle operacija benignih ili malignih tumora dojke koje su sve češće, radi se kompletna ili parcijalna rekonstrukcija u zavisnosti od toga kako je urađena prethodna operacija", kaže za Lisu prof. dr Marijan Novaković, specijalista plastične hirurgije,  brigadni general  i načelnik Vojnomedicinske akademije.

"Zadatak rekonstruktivnog hirurga je da primenom različitih metoda i tkiva, uz pomoć veštačkih materijala, u ovom slučaju silikona, napravi dojku što približniju odstranjenoj. Nekada je potrebno i drugu dojku, ukoliko je velika razlika, operisati i napraviti takozvanu asimetrizaciju. Silikon je u rekonstruktivnoj i estetskoj hirurgiji dojke počeo da se primenjuje sedamdesetih godina jer ga organizam pacijentkinja veoma lepo podnosi. Ali, pored implantanta, moramo da nadoknadimo i kvalitetnu kožu koju uzimamo sa leđa, trbuha... Važno je da krajnji rezultat bude što bolji", ističe prof. Novaković. Rekonstruktivne ili mikrohirurške operacije obično traju od tri do šest sati.

Povezane vesti

Vesna Stanimirović

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica