Zbog velike količine namirnica koja se kupuje da bi se spremio veliki broj jela i nepropisnog čuvanja, veoma često se, za vreme proslava, baca ukvarena hrana. Kako to izbeći?

Kupovina

Verovatno ćete da kupite sveže meso - kupite ga neposredno pre praznika i odmah stavite u frižider.

Čuvanje do pripreme

Najbolje je da temperatura u frižideru bude od nula do plus četiri stepena. Prepunjenost frižidera uslovljava manju cirkulaciju vazduha i veću mogućnost kvarenja namirnica.

Sveže meso stavite u posebnu pregradu ili kutiju, kako sok od mesa ne bi došao u kontakt sa drugom hranom.

Odmrzavanje

Zamrznuto meso ostavite na temperaturi frižidera da se odmrzne (za dva do dva ipo kilograma je potrebno najmanje 24 sata).

Spremanje

Bez obzira kako se sprema (kuva ili peče), meso mora da bude dobro termički obrađeno.

Ostaci

Meso koje je ostalo posle obroka - treba odvojiti od kostiju, iseći na manje komade i ostaviti u zatvorenoj posudi u frižideru dva sata posle služenja. Tako sačuvano meso može da se jede tri dana.

Zagrevanje

Ako zagrevate jelo, ono mora da bude zagrejano do ključanja, i u količini koja će da se pojede za taj obrok. Ponovno zagrevanje nije preporučljivo. Sosovi mogu da se jedu najviše dva dana od pripreme, a zagrevanje je takođe neophodno do ključanja.

Obratite pažnju:

- Mleveno meso i sosove dobro ukuvajte (meso ne sme da ostane ružičasto, a meso koje se priprema u komadu - peče se dok sok ne bude smeđe boje).

- Pažljivo rukujte namirnicama (pranje ruku i daske za sečenje mesa je neophodno).

- Hrana treba da se čuva poklopljena u frižideru.

- Rashladite hranu (koja je topla od kuvanja) pre nego što je stavite u frižider.

- Deca su osetljivija na bolesti koje se dobijaju od neispravne hrane, pa utoliko budite pažljiviji prilikom pripremanja, naročito jela sa mlečnim proizvodima ili jajima.

- Torte sa kremom su naročito sklone kvarenju. U frižideru mogu da se čuvaju tri dana ako su poklopljene. Tzv. suvi kolači mogu da u frižideru ostanu sveži i do nedelju dana.

Da li je tačno?

Ima li istine u rečenici: "Sarma, podvarak i pasulj su bolji posle svakog podgrevanja"? Koliko puta smeju da se podgrevaju ova jela a da ne izgube na kvalitetu?

Sarma od kiselog kupusa i podvarak su slavni predstavnici naše nacionalne kuhinje i značajno zastupljeni u ishrani tokom zimskih meseci, a novogodišnji praznici su skoro nezamislivi bez njih.

Ova jela pripadaju grupi začinjenih jela sa većom količinom masti i dodatkom sušenog svinjskog mesa. Deca posle navršenih godinu dana mogu da ih konzumiraju u umerenoj količini, ali se višestruko podgrevanje ne preporučuje iz brojnih razloga:

- Podgrejano jelo ne može da uništi sve bakterije koje su se našle na sobnoj temperaturi ili pri nepravilnom čuvanju.

- Neke bakterije proizvode opasne toksine koji su otporni i na visokim temperaturama. Podgrevanje mora da bude do temperature ključanja kako bi se razgradile bakterije koje se razvijaju tokom "stajanja" jela. Kuvana hrana može da bude kontaminirana ako se podgreva na nižoj temperaturi.

- Visokoproteinska hrana kao što su jela od mesa je podložnija razvoju opasnih bakterija, pa se preporučuje da se podgrejana količina pojede u toku dva dana. Ostavljanje hrane na sobnoj temperaturi je uvek rizično (kuvano jelo ne bi trebalo da stoji nikad duže od dva sata). Bolje je zamrznuti, pa po potrebi podgrejati manju količinu dovoljnu za jedan obrok (nikad ne podgrevati više od jednom).

Prim dr med. Jasminka Komnenović, pedijatar-nutricionista