Naše bake su bile u pravu kada su insistirale da jedemo pileću supu. Osim što je veoma ukusna, supa obezbeđuje hidraciju organizma i stimuliše apetit. Što je najvažnije, istraživanja su pokazala da ima izrazito lekovita svojstva, jer ublažava simptome prehlade. Naime, neki njeni sastojci utiču na slabljenje simptoma upale gornjih disajnih puteva, koja se manifestuje sekrecijom iz nosa i kašljem.

Blagotvorno dejstvo pileće supe na zdravlje je poznato vekovima. Tako je lekar i filozof Moše ben Majmonides, oslanjajući se na grčka iskustva, još u XII veku preporučivao pileću supu kao lek za oboljenja organa za disanje.

1. Postoje naučni dokazi da pileća supa sadrži komponente slične sastojcima u lekovima koji se koriste u modernoj medicini protiv prehlade. Naime, piletina sadrži aminokiselinu cistein, koja se oslobađa prilikom kuvanja supe. Ona je slična acetilcisteinu u medikamentima, jer razlaže sluz i olakšava disanje tokom prehlade. Odnosno, smanjuje zapušenost nosa i olakšava nazalnu sekreciju. Inače, udisanje isparenja vruće pileće supe je efikasnije nego inhalacija običnom vodenom parom.  

* Osim proteina, pileće meso je izvor antioksidanata - cinka i vitamina E. Cink je zvezda među mineralima imunog sistema. Nedostatak ovog elementa je udružen sa slabljenjem imunog sistema i direkto povezan sa smanjenom sposobnošću umnožavanja T limfocita i opadanjem broja drugih belih i crvenih ćelija krvi.

* Kombinacija pilećeg mesa i povrća u supi je važna u odbrani pluća od virusne infekcije. Tako pileća supa sa lukom, šargarepom, peršunom i malo soli može da zameni medikamente protiv prehlade.

* Začini koji se dodaju pilećoj supi (beli luk, biber) imaju efekta na sluz isto kao i moderni lekovi za kašalj, koji razblažuju sluz i olakšavaju disanje.

* Šargarepa je bogat izvor provitamina A, betakarotina koji je snažni antioksidans, ali i posebno važan za sluznicu respiratornog trakta, odnosno usta, grla i nosa. Te «partije» su naša prva linija odbrane protiv izazivača bolesti koji se nalaze u vazduhu, kao što je virus prehlade.

* U crnom i belom luku se nalaze moćne antivirusne materije,  važne za redukciju sluzi iz bronhija i nosa. Beli luk sadrži selen, moćni antioksidans, koji je odličan u kombinaciji sa vitaminom E (uzajamno pomažuće dejstvo). Inače, beli luk je bogat i materijama koje regulišu protok sluzi kroz bronhije.

* U peršunu ima vitamina C.

2. Prema drugoj studiji, pileća supa deluje protiv zapaljenskih procesa.

Nije identifikovana aktivna komponenta koja je odgovorna za ovu aktivnost, mada je poznato da povrće koje se koristi za supu može da pokrene kretanje neutrofila, belih krvnih zrnaca. Takođe je zapaženo da ove supstance nisu aktivne ako pored povrća nema pilećeg mesa (spremanje supe je proces u više faza, u toku kojih se odigravaju različite hemijske reakcije).

Supa, u stvari, "kontroliše" bela krvna zrnca - neutrofile. Prehlada je rezultat infekcije u gornjim disajnim putevima, koja proizvodi zapaljenje. Tokom prehlade, bele krvne ćelije "dolaze" u sluznicu nosa i oslobađaju hemikalije koje dovode do zapušenosti. Pileća supa stopira kretanje neutrofila, doprinoseći tako smanjenju zapaljenja.  

Domaća ili industrijska - instant supa ("iz kesice")?

Suve supe (instant) sadrže sastojke koji odgovaraju zahtevima lakog spremanja. Meso u njima je prerađeno tako što je sušeno na veoma niskim temperaturama. Masti su pojačane, a povrće dehidrirano. Gotove supe koje sadrže ove sastojke mogu da imaju sličan efekat kao i domaća pileća supa. 

Međutim, za ishranu dece su u prednosti kućno spravljene supe, zbog svežine komponenata i nutritivnog kvaliteta.

Preporuke za spremanje pileće supe

- Uvek stavite pileće meso u hladnu vodu, nikad u toplu ili vruću.

- Dobra supa zahteva dodatak soli.

- Ukoliko je moguće, nemojte da koristite zaleđeno pile, jer zamrzavanje pojačava izdvajanje vode iz mesa.

- Zaleđeno povrće dodajte u supu petnaest minuta pre kraja kuvanja.

- Neka supa vri samo dok meso i povrće ne omekšaju, nemojte da ih prekuvate.

- Crveno meso ima jači ukus od belog. To treba imati u vidu ako koristite određene delove pileta, a ne celo pile.

- Osnovni recept za pileću supu: koristi se pileće meso,  povrće (crni luk, beli luk, šargarepa, celer) i začini  (lorber, peršun).

- Ćureće meso može da zameni pileće u mnogim receptima.


Foto: Shutterstock

RECEPTI

Osnovni recept za pileću supu

Potrebno je:

- pile

- tri glavice luka

- veliki beli krompir

- tri paškanata

- dve tikvice

- sedam šargarepa

- tri celera

- veza peršuna

Priprema: Preliti pile hladnom vodom, pa pustiti da voda proključa. Tada dodati luk, krompir, paškanat, tikvice i šargarepu. Kuvati poklopljeno oko sat ipo. Dodati celer i peršun, pa kuvati još oko pola sata. Izvaditi meso, a povrće izblendirati. Meso očistiti od kože i kostiju i vratiti u supu.

Ukusna pileća supa

Potrebno je:

- pile isečeno na komade

- dve srednje glavice crnog luka, isečene na komade

- velika šargarepa, isečena na kolutove

- struk celera

- četvrtina šolje seckanog peršuna

- kašika ulja

- malo mlevenog crnog bibera

- so

Priprema: Zagrejati ulje u većem loncu. Staviti polovinu količine isečenog luka i isečeno pileće meso, osim belog mesa. Dinstati pet do sedam minuta. Potom smanjiti temperaturu, poklopiti, i dinstati još dvadeset minuta. Dodati  dva litra vode, belo meso, lorberov list i so, poklopiti i kuvati dok meso ne omekša. Izvaditi meso, očistiti od kože i kostiju. U supu dodati ostatak luka i povrće i poklopljeno kuvati još deset minuta. Dodati rezance ili knedle i peršun, pa otklopljeno kuvati još nekoliko minuta.

Pileća supa sa povrćem i pirinčem

Potrebno je:

- pile isečeno na komade

- litar pileće supe od kocke

- dve kašike maslinovog ulja

- pola šolje pasulja

- pola šolje isečenih tikvica

- pola šolje isečene bundeve

- pola šolje isečene šargarepe

- pola šolje isečenog celera

- pola šolje paradajza (isečenog i od semena očišćenog)

- pola šolje seckanog mladog luka

- šolja isečenog crnog luka

- trećina šolje pirinča (nekuvanog)

- šolja svežeg spanaća

- kašičica isitnjenog belog luka

- kašičica soli

- pola kašičice crnog bibera

- četiri grančice peršuna

- tri lista lorbera

Priprema: Pasulj preliti hladnom vodom i ostaviti da stoji osam sati, ili kuvati na visokoj temperaturi dva minuta i ostaviti da stoji još jedan sat.

U velikom loncu zagrejati ulje i staviti pileće meso isečeno na komade, prethodno uvaljano u so i biber. Propržiti dok ne porumeni. Premestiti pile na tanjir, a u preostalo ulje staviti luk, šargarepu i celer. Prodinstati oko tri minuta pa dodati beli luk (kratkotrajno - jedan minut). Zatim dodati tikvicu i bundevu, dinstati još pet minuta. Uliti pileću supu, staviti pasulj, paradajz, lorber i peršun. Dodati pileće meso u lonac i kuvati još oko jedan sat. Izvaditi meso, odvojiti od kostiju i kože, vratiti u lonac. Dodati pirinač, seckan mladi luk i spanać. Kuvati dok pirinač ne omekša (oko pola sata).

Krem pileća supa

Potrebno je:

- 250 ml pileće supe

- šolja pavlake

- četvrtina kašičice soli

- osmina kašičice belog bibera

- osmina kašičice mlevenih oraha

- kašičica seckanog peršuna

Priprema: Pomešati, izblendirati, zagrejati.

Pileća supa sa povrćem i pirinčem

Potrebno je:

- pile isečeno na komade

- litar pileće supe od kocke

- dve kašike maslinovog ulja

- pola šolje pasulja

- pola šolje isečenih tikvica

- pola šolje isečene bundeve

- pola šolje isečene šargarepe

- pola šolje isečenog celera

- pola šolje paradajza (isečenog i od semena očišćenog)

- pola šolje seckanog mladog luka

- šolja isečenog crnog luka

- trećina šolje pirinča (nekuvanog)

- šolja svežeg spanaća

- kašičica isitnjenog belog luka

- kašičica soli

- pola kašičice crnog bibera

- četiri grančice peršuna

- tri lista lorbera

Priprema: Pasulj preliti hladnom vodom i ostaviti da stoji osam sati, ili kuvati na visokoj temperaturi dva minuta i ostaviti da stoji još jedan sat.

U velikom loncu zagrejati ulje i staviti pileće meso isečeno na komade, prethodno uvaljano u so i biber. Propržiti dok ne porumeni. Premestiti pile na tanjir, a u preostalo ulje staviti luk, šargarepu i celer. Prodinstati oko tri minuta pa dodati beli luk (kratkotrajno - jedan minut). Zatim dodati tikvicu i bundevu, dinstati još pet minuta. Uliti pileću supu, staviti pasulj, paradajz, lorber i peršun. Dodati pileće meso u lonac i kuvati još oko jedan sat. Izvaditi meso, odvojiti od kostiju i kože, vratiti u lonac. Dodati pirinač, seckan mladi luk i spanać. Kuvati dok pirinač ne omekša (oko pola sata).

Prim dr med. Jasminka Komnenović, pedijatar-nutricionista