U prvim mesecima, bebe budni deo dana i noći uglavnom provode u rukama roditelja ili ležeći na leđima. S vremenom, one počinju da se interesuje za okolinu i postaju aktivnije, tako da krajem četvrtog meseca - u pokušaju da dođu do igračke - bebe znaju da se skotrljaju na stranu. U narednom mesecu pokušaji da se okrenu biće sve češći, što dokazuje njihovo sazrevanje, a dužnost roditelja je da im pravilnom stimulacijom pomognu da savladaju ovaj važan pokret.

Zbog čega moja beba neće da se prevrće?

Beba u petom mesecu prvi put voljno pokušava da se okrene sa leđa na stomak.

Česti padovi sa krevetaU četvrtom mesecu bebe su okretnije te postoji opasnost da, ukoliko se nađu na ivici, padnu sa kreveta ili stola za povijanje. Upravo iz tih razloga, roditelji ne bi trebalo da ostavljaju bebu samu ni na trenutak.

Ovu važnu radnju nekada ometaju široki povoj ili čest boravak deteta u nosiljci ili kolicima. Takođe, krupne bebe, kao i one koje imaju nešto snižen tonus, mogu da imaju poteškoće pri okretanju.

Kada je vreme da se beba sama okrene sa stomaka na leđa?

Sa šest meseci beba najpre savlada okretanje na jednu stranu, da bi sa sedam meseci podjednako dobro mogla da se okreće na obe strane.

Sa osam meseci dete može da napravi obrnuti pokret, odnosno da se okrene sa stomaka na leđa. Dok menja položaje često se zadržava na boku oslonjena o jednu ruku dok se drugom igra igračkom. Balansirajući na boku jača mišiće koji će je kasnije održavati u uspravnom položaju. Sve ove aktivnosti su priprema za hodanje.

Ako bebi dok leži na stomaku pružite igračku iznad glave ona će se osloniti na jednu ruku i podizanjem u vis drugom će je dohvatiti. Pokret rukom na ovaj način je važan preduslov za kasnije stajanje.

Šta ako beba preskoči ovu razvojnu fazu?

Ako bi se ova faza preskočila, odnosno ukoliko dete ne bi naučilo da se okreće iz nekog razloga, bitno bi se narušio normalan motorni razvoj.

Priprema za hodanjePosmatranjem bebe dok se sa šest meseci okreće sa leđa na stomak, u momentu kada se nađe na boku, možemo da uočimo da njeni ekstremiteti zauzimaju položaj kao pri hodanju - gornja ruka ide ka suprotnoj strani, gornja noga se sve više savija a donja opruža.

Roditelji često ne prepoznaju detetove potrebe ili ih pogrešno tumače pa bebu koja hoće da se okreće zbog straha da ne padne drže u rukama ili je stavljaju u dubak.

Dubak, hodalice i slične sprave u ranom uzrastu izazivaju kod deteta opružanje nogu kada ono još uvek nije spremno za to, dovode do stajanja na prstima i mogu da naprave deformitete stopala zbog preranog opterećenja telsnom težinom. Istovremeno detetu remete normalan motorni razvoj i uskraćuju prolazak kroz bitnu fazu sazrevanja, a to je podizanje u klečeći položaj, podizanje u stojeći i održavanje ravnoteže u stojećem položaju.

Kako pomoći bebi da savlada okretanje u stranu?

Da bi se beba nesmetano okretala mora da bude na čvrstoj ravnoj površini umesto na mekanom krevetu. Najbezbednije je da je postavite na pod, gde ima dovoljno prostora. Ispod nje možete postaviti neku čistu prostirku.

Stimulišite bebu njenom omiljenom igračkom koju pomerate tako da je usmerite na okretanje. Noge ne smeju da budu sputane odećom koja ograničava slobodne pokrete. Ako mora da nosi široki povoj, švedska pelena treba da bude tako postavljena da ne ograničava pokrete u kukovima. Ukoliko beba uz sve uslove i dodatnu stimulaciju ne pokušava da se okrene sa leđa na stomak, ili ako se pri stavljanju na stomak odmah okrene na leđa, svakako treba konsultovati lekara.

Motorni razvoj deteta u prvoj godini se odvija određenim redosledom koji ne sme da se remeti spolja, dovođenjem deteta u sedeći i uspravan položaj pre nego što to ono samo ne uradi bez ičije pomoći. Stvaranjem određenih uslova i adekvatnom stimulacijom pomoći ćemo bebi da neometano prođe kroz sve faze razvoja i uspešno se pripremi za hod.