Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od 0 do 12 meseci: Kako se pravilno drži beba?

Pročitajte preporuke i predloge kako da nosite bebu u zavisnosti od njenog uzrasta i psiho-motornog razvoja.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Nije dobro ni u čemu preterivati pa ni u držanju bebe u rukama po čitav dan, a naročito ne noću. Mnogi roditelji kažu da je to jedini način da umire bebu, što je verovatno i tačno, jer je beba već naviknuta na taj položaj.

Osim što često držanje bebe u naručju vremenom prerasta u fizičku i psihičku iscrpljenost roditelja, ono je štetno i za bebu.

Štetne posledice nepravilnog nošenja bebe

Bez obzira što u prvim mesecima života deca nisu baš mnogo aktivna, za pravilan razvoj motorike neophodno je da ne budu sputana, odnosno da mogu nesmetano da pokreću ruke, noge i trup.

Povezane vesti

Ležeći položaji na leđima i na stomaku i sve spontane aktivnosti u tim položajima, takođe su veoma važne za pravilan rast i razvoj bebe. Ako dete reaguje plačem kada ga spustite na ravnu površinu to je zato što nije naviklo na taj položaj i ne oseća se sigurno.

Kako privići bebu da leži na stomaku i leđimaKako bi dete naučilo da leži na stomačiću i leđima, potrebno je veliko strpljenje i upornost roditelja. Bebu najpre treba nositi u horizontalnom položaju, licem prema podu i prema plafonu, i neko vreme ležati zajedno sa njom na krevetu ili podu, kako bi se privikla na ovaj položaj i stekla osećaj sigurnosti.Druga loša posledica preranog i predugog nošenja bebe u uspravnom položaju je preopterećenje njenih leđnih mišića, što može ostaviti posledice na razvoj kičme. Zato je veoma važno i na koji način nosimo bebu - položaj mora da odgovara uzrastu i stepenu razvoja motorike.

Kako se pravilno drži beba?

Novorođenče

U prva tri meseca, neophodno je da se jednom rukom pridržavaju bebina glavica i vrat, a drugom njena guza. Telo treba da je u horizontalnom položaju, a ruke i noge slobodne, kako bi beba mogla da ih nesmetano pokreće.

U tom položaju, beba se podiže i spušta i drži prilikom kupanja.

Povezane vesti

Takođe, bebu od prvog dana bi trebalo povremeno držati i potrbuške - na krilu dok sedimo, preko ramena ili u rukama dok je nosimo. U ovom položaju se jačaju mišići vrata i leđa što je neophodno za pravilan položaj kičme u sledećim razvojnim fazama.

Beba uzrasta od šest do devet meseci

U ovom uzrastu, s obzirom da je beba veći deo dana budna i ne želi da bude sama, majke često praktikuju nošenje bebe na kuku.
Bebe starije od šest meseci bi trebalo nositi u uspravnom položaju, oslonjene leđima o naše grudi, sa slobodnim rukama i nogama ispred sebe.

Beba uzrasta od devet do 12 meseci

Kada dete stabilno sedi i samo se uspravlja, sve manje ima potrebe za nošenjem i često se čak i buni kada ga držimo u rukama.

Kao i u svim drugim aktivnostima vezanim za bebu roditelji će najbolje proceniti šta njima i njihovoj bebi najviše odgovara pa i kada je nošenje u pitanju.

Bez obzira za koji položaj se odlučite najvažnije je da prilikom nošenja kičmeni stub bebe bude potpuno prav (ne sme da se krivi na stranu, leđa ne smeju da budu povijena niti izvijena u nazad). Nepravilan položaj kičme može da dovede do pojave ozbiljnih deformiteta u kasnijem uzrastu.   

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica