Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Psihomotorni razvoj deteta: Roditelji, vežbajte sa bebom!

Okruženje deteta, igračke kojima se igra, ali i ponašanje roditelja, značajno utiču na njegov razvoj. Evo saveta kako da pomognete svojoj bebi da lakše savlada nove pokrete i radnje.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Danas se pouzdano zna da rani rast nije rezultat samo procesa organskog sazrevanja, već i učenja određenih radnji, pokreta i procesa. Ne možemo uticati na radosled javljanja pokreta i aktivnosti, to znači da ne možemo da naučimo dete da sedi ili ustaje  pre nego što dostigne određeni stepen zrelosti nervnog sistema i čitavog organizma, ali vreme javljanja tih radnji zavisi od toga koliko je dete dobilo stimulansa da razvije svoje mogućnosti i koliko ih je uvežbavalo, što svakako zavisi od angažovanja roditelja i odraslih koji su u okruženju deteta.

Ponašanje roditelja utiče na bebin razvoj

Osnovne potrebe novorođenčeta nisu samo hrana, nega i ljubav već i zadovoljenje potrebe za kretanjem.  Roditelji sa nestrpljenjem očekuju svaki novi pokret svoje bebe, ali to najčešće pasivno posmatraju iz straha da će je  povrediti ili neznanja koliko je bebi potrebna njihova pomoć da bi savladala određenu aktivnost. Bebe deluju bespomoćno u najranijem uzrastu zbog ograničene mogućnosti kretanja, što ne znači da ih je lako povrediti. Vežbanje za bebu neće biti veći napor od onoga kome je izložena pri povijanju i kupanju ali se razlikuje od tih aktivnosti po svom cilju, a to je uspostavljanje rada i jačanje koštano - mišićnog sistema. S druge strane pomoć roditelja je neophodna u cilju podsticanja deteta u ovladavanju novim pokretima i aktivnostima.

Pored vežbica, važan je i razgovor sa bebom

Sprovođenjem ciljanih vežbi postižemo potrebnu čvrstinu zglobova i mišića kao i pravilno oblikovanje tela što je preduslov za pravilno držanje i stabilnost tela u celini. Za rast i razvoj neophodno je dobro funkcionisanje unutrašnjih organa što se postiže adekvatnom ishranom ali i vežbanjem.

Vežbanje ne treba da bude pasivno od strane roditelja, već propraćeno direktnim obraćanjem detetu pričom, pesmom, dodirivanjem, ohrabrivanjem i na taj način se uspostavlja komunikacija sa detetom na jedan kvalitetniji način.

Kako i kada vežbati sa bebom?

U najranijem uzrastu na stimulaciju dobijamo refleksni odgovor, ali kako dete sazreva i uvežbava pokrete, ubrzo prepoznaje šta od njega očekujemo i počinje da odgovara. To će biti brže i uspešnije ako se odvija na obostrano zadovoljstvo i roditelja i deteta, što znači da sa bebom treba vežbati isključivo kada je zdrava i raspoložena, a to isto važi i za roditelje ili odrasle koji vežbaju sa bebom.

Preporuka je da se vežbe sprovode svakodnevno, u trajanju od 15 do 30 minuta nekim ustaljenim ritmom, pre kupanja ili pre povijanja, poštujući bebino raspoloženje. Ako tokom vežbi primetite promenu u ponašanju deteta, vežbe treba svakako prekinuti. Jedan od razloga može biti premor što je takođe znak da prestanemo sa vežbanjem. Svaki roditelj  već nakon nekoliko dana sam  prepozna šta detetu prija i koliko dugo treba da traju vežbe.
Najbolji uvod za vežbe je  masaža. U najranijem uzrastu je treba  primenjivati da bi se dobio efekat opuštanja nakon višemesečnog zgrčenog položaja koji je beba zauzimala i majčinom stomaku.

Vežbe za pravilan razvoj po uzrastima

Prema uzrastu deteta praćenjem njegovog psihomotornog razvoja prilagođavaćemo i program vežbi. Iako se ne mogu povući neke jasne, granice u prvoj godini života možemo da izdvojimo četiri perioda:
- od rođenja do tri meseca: vežbe u ovom periodu imaju za cilj opuštanje, posebno ekstremiteta koji su dugo bili u zgrčenom položaju (kukovi, stopala, šake)
- od trećeg do šestog meseca: aktiviranje i jačanje pojedinih grupa mišića (leđa, vrata, stomaka, ruku, nogu)
- od šestog do devetog meseca: vežbe za sve delove tela, učvršćivanje sedećeg položaja i priprema za stojeći položaj
- od devetog do dvanaestog meseca: učvršćivanje stojećeg položaja i priprema za hod.

Redosled pojave aktivnosti je isti kod sve dece, ali vreme njihovog javljanja nije što zavisi od individualnih razlika, spoljašnjih stimulansa kojima je beba izložena, kao i angažovanja roditelja, pa se ne treba striktno držati prethodne podele prema uzrastu. Takođe , ne treba porediti trenutne mogućnosti svog deteta sa njegovim vršnjacima jer to može da poveća očekivanja roditelja ili da ih obeshrabri i da odustanu od vežbanja sa bebom.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica