Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Estetske stomatoloske intervencije kod tinejdžera - kada je pravo vreme

Stomatolog dr Nataša Pejčić, naša stručna saradnica, govorila je o tome kada i u kom uzrastu bi trebalo raditi najčešće estetske stomatološke intervencije.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Savremeni stil života, nova merila lepote, koja nameću mediji i društvene mreže, odražavaju se i na promenu shavatanja lepote uste i zuba. Sve više mladih želi intervencije na zubima u smislu estetike, promene boje, oblika zuba.

Koje su to starosne granice za estetske stomatološke intervencije?

Beljenje zuba

Što se tiče beljenja, zubi koji su avitalni, odnosno oni kojima je izvađen živac, mogu se izbeljivati i kod mlađih osoba. Ovakvi često su podložni menjanju boje, postaju tamniji, a kako nemaju pulpu, odnosno deo zuba koji sadrži krvne sudove i nerve, mogu se beliti.

Međutim zubi koji su vitalni, odnosno zdravi, ne bi se trebalo beliti kod osoba mlađih od 18 godina. Kod osoba mlađih od 18 godina, taj vitalni deo zuba ( zubna pulpa) je veoma voluminozna i primena sredstava za beljenje zuba na samoj zubnoj površini može izazvati osetljivost mladih zuba.

Povezane vesti

Zubne nadoknade krunice, viniri, mostovi

Što se tiče izrade fiksnih protetskih radova, keramičkih zubnih krunica, vinira i mostiva, ova definitivna rešenja bi trebalo odložiti za period kada se završi rast i razvoj zuba i vilica, što se kod deviojčica dešava oko 21 godine, a kod dečaka oko 23 godine.

Ukoliko je doslo do gubitka stalnog zuba ili ukoliko su zubi u potpunosti destruisani, postoje privremeni načini i nadoknade, kao što su adhezivni mostovi, koji se mogu izraditi da bi se sačekao ovaj period, kada se mogu izraditi definitivne nadoknade.

Takođe ukoliko je neophodno izgled zuba izmeniti vinirom, kod dece i mlađih od 18 godina, treba se odlučiti za izradu kompozitnog vinira, koji bi kasnije mogao biti zamenjen keramičkim.

Pojedina stanja kao što je prevremeni gubitak stalnog zuba, loša struktura i mineralizacija zuba, zahtevaju estetska rešenja. Međutim u slučajevima kada to nije neophodno, trebalo bi ovakave intervecije odložiti za period kada se kod mladih definitivno završi rast i razvoj lica i vilica. Ukoliko je to ipak neophodno trebalo bi izraditi privremena, prelazna rešenja za taj period, poput adhezivnih mostova i kompozitnih vinira.

Zapratite nas i na Instagramu!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica