Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kvar mlečnih zubića: Kako se leči cirkularni karijes ('sindrom flašice')

Zbog čega nastaje, kako se leči i da li može da se prevenira cirkularni karijes, objašnjava dr Nataša Pejčić, dečiji stomatolog.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kod male dece često se javlja cirkularni karijes, ili kako ga drugačije zovu karijes ranog detinjstva ili sindrom flašice.

Zbog čega nastaje cirkularni karijes?

Sam naziv upućuje na to da nastaje kao posledica dugog i čestog davanja tečnosti koje sadrže šećer putem flašice.

Povezane vesti

Kada se dete uspavljuje sa flašicom u kojoj se nalazi mleko, sok, zaslađena voda i slično, šećer iz tečnosti se taloži (najviše na prednjim, gornjim zubima) dok dete spava. Bakterije koje inače normalno postoje u ustima deteta, koriste šećer za svoju ishranu i pretvaraju ga u kiselinu koja dovodi do nastanka karijesa. Ovaj zubni kvar je specifičnog izgleda i vidi se najčešće u vidu tamnih mrlja na prednjm zubima. 


Cirkularni karijes; Foto: Shutterstock

Kako se leči cirkluarni karijes?

Važno je zaustaviti napredovanje cirkularnog karijesa. Da bi ste sprečili njegovo dalje napredovanjeperite zube detetu svakog dana, ujutru čim ustane i uveče pred spavanje; izbegavajte da mu dajete tečnosti koje sadrže šećer, pogotovu duži vremenski period. Kada je dete žedno dajte mu vodu, izbegavajte slatke sokove. Nikako nemojte davati detetu da se uspavljuje sa flašicom koja sadrži zaslađene napitke.

Povezane vesti

Važno je da posetite dečijeg stomatologa, koji će detaljno utvrditi koji su to konkretni faktori rizika kod vašeg deteta i odrediće individualne preventivne mere u skladu sa zatečenim stanjem. 

Stomatolog će sanirati oštećene zube, što je neophodno, da bi se zaustavile dalje komplikacije. 

Povezane vesti

Važno je sanirati sve mlečne zube zahvaćene karijesom i obezbediti uslove stalnim zubima da niknu u zdravoj sredini. Takođe zalivanje stalne šestice nakon nicanja, može da je zaštiti od nastanka karijesa.  

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica