Opšte je poznato da je upotreba šećera, jedan od glavnih faktora rizika za nastanak karijesa. Bakterije koje se nalaze u usnoj duplji koriste šećere za svoju ishranu i podukuju kisele metabolite koji dalje nagrizaju zubnu gleđ, tako nastaje zubni kvar, odnosno karijes. 

Ksilitol je šećer koji se dobija iz brezine kore. Ksilitol ima drugačija svojstva od šećera koji se dobija iz šećerne trske i šećerne repe.

Glikemijski indeks ksilitola je mnogo niži, nego glikemijski indeks običnih šećera. Poređenja radi glikemijski indeks ksilitola je 7, dok je glikemijski indeks običnog šećera 64.

Ksilitol ima drugačija hemijska svojstva nego obični šećeri. Mnoge naučne studije, koje se poslednjih godina vrše intenzivno pokazuju nam da je ksilitol šećer koji je zapravo dobar za zube. 

Bakterije iz usne duplje ne mogu koristiti ksilitol za ishranu, tako da se njihov rast smanjuje. Kada se uzima ksilitol, one ne mogu da se zalepe na površinu zuba, samim tim se i naslage na zubima smanjuju. 

Takođe ksilitol doprinosi jačanju zubne gleđi, njegovom upotrebom raste pH u usnoj duplji, što doprinosi obnavljanju zubne površine. 

U skladu sa svim navedenim činjenicama, osim u ishrani ksilitol se sve više upotrebljava u sredstvima za oralnu higijenu, u prvom redu pastama za zube. Ove paste su posebno pogodne za upotrebu kod dece. Prijatnog su ukusa i ne dovode do neželjenih efekata i reakcija. Štetni efekti ksilitola, nisu zabeleženi, niti primećeni. 

Takođe ono što je dobra i interesntna stvar, jeste da postoje i slatkiši sa ksilitolom koji su dobri za zube. Poznato je da su obične lizalice veoma štetne za zube. Međutim to nije slučaj sa lizalicama sa ksilitolom, koje se čak koriste u prevenciji karijesa. 

Slatkiši za jačanje zuba, zar to nije super :) Međutim glavni problem njihove masovne upotrebe jeste naravno cena. Sama njegova proizvodnja je čak pet puta skuplja od proizvodnje običnog šećera.