Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vreme skijanja, sankanja i klizanja: Kako sprečiti povrede usta i zuba

Zima je vreme skijanja, klizanja, sanakanja i grudvanja, ali i učestalih povreda usta i zuba. Stomatolog Nataša Pejčić savetuje kako da ih sprečite, ali i kako da reagujete ukoliko do povrede ipak dođe.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Povrede usta i zuba su nažalost dosta česte u svakodnevnom životu. Mogu se javiti tokom bavljenja sportom. U vreme skijanja, sankanja, klizanja, učestalost ovih povreda se povećava. Da bi se ova vrsta povreda prevenirala postoji mogućnost nošenja specijalno izrađenih štitnika. 

Štitnici za zube postoje u različitim oblicima. Postoje gotovi, fabrički izrađeni štitnici, polugotovi koji se dodatno oblikuju u ustima korisnika i individualni koji se izrađuju u stomatološkim ordinacijama za svakog korisnika posebno i koji su posebno prilagođeni svakom korisniku. Tako da je udobnost uporebe štitnika za zube i mogućnost prevencije od povreda najbolja kod individualnih štitnika za zube. 

Povezane vesti

Temerament deteta, njegovo ponašanje i uzrast takođe utiču na mogućnost povređivanja. Ortodontske nepravilnosti bitno utiču na nastajanje i komplikaciju povreda. Kod dece, sa izbačenim gornjim prednjim zubima i kraćom gornjom usnom česte su traume zbog direktnog kontakta zuba i predmeta koji izaziva udarac. Oštećenje zuba i usta narušava žvakanje, estetski izgled pacijenta i može izazvati smetnje u govoru. 

Povezane vesti

Ukoliko dodje do povreda zuba najvažnija bi bila pravovremena, brza i sručno ukazana pomoć kako bi se  izbegle komplikacije. Ukoliko dodje do nasilnog izbijanja zuba, najvažnija je brza i pravovremena reakcija koja obuhvata brzo vraćanje zuba u zubnu čašicu na licu mesta od strane osobe koja je u tom trenutku uz dete ili pravilan transport izbijenog  zuba u hladnom mleku ili fiziološkom rastvoru, do zubne ordinacije. Zube nikako ne treba uvijati u suve papirne maramice, ili drugu vrstu tkanine jer se na taj način isušuju vlakna neophodna za adekvatnu replantaciju takvog zuba. 

Ukoliko dodje do nasilnog izbijanja mlečnog zuba, njega ne treba vraćati nazad u vilicu, da se ne bi povredio zametak stalnog zuba. 

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica