Da li je prepreka baviti se sportom ako postoji neki od deformiteta kičmenog stuba? Ovo je samo jedno od mnogih pitanja roditelja koji imaju dilemu na koji način da usmere dete na sport. U vremenu kada deca sve više sede ispred kompjutera i televizora, a sve manje se igraju i bave sportom, imamo i poražavajuće rezultate - svako treće školsko dete ima neki deformitet. Jedini način da se to spreči je veća fizička aktivnost i angažovanost mišića u održavanju pravilnog položaja kičme (posturalnog stava).

Preporuka je da se ne biraju asimetrični sportovi, odnosno sportovi koji angažuju jednu stranu tela (rukomet, tenis, fudbal, košarku) zbog veće angažovanosti mišića na toj strani. Potrebna nam je aktivacija suprotne strane od strane deformiteta kako bi se uticalo na deformitet. Naravno, treba ispoštovati i volju deteta, ali ono bi pre bavljenja sportom trebalo da nauči šta je pravilan položaj tela (neutralni položaj) i kako korigovati i održavati korigovani polažaj što duže u toku dana.

Sportovi koji se preporučuju kod skolioze su:

-plivanje,

- gimnastika,

- atletika,

- odbojka.

Neke od svetski poznatih sportista, skolioza nije omela da se profesionalno bave sportom i da oobaraju rekorde. U našoj galeriji pogledajte koji sportisti sa skoliozom su imali veoma uspešne karijere:

Koje sportove odabrati, ukoliko dete ima deformitet kičmenog stuba, savetuje Miroslav Perčić, diplomirani kineziterapeut.