Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako onlajn nastava utiče na deformitete kičme? Profesor Miroslav Perčić o razvoju dece

Zbog onlajn nastave deca su prinuđena da češće budu u sedećem položaju, što je veoma loše za kičmeni stub, naročito ako imaju neku vrstu deformiteta. O ovom problemu govorio je Yumamin stručni saradnik Miroslav Perčić.

  Izvor: Foto: Shutterstock 1436827709

U poslednjih 20 godina broj dece predškolskog i školskog uzrasta sa nekom vrstom funkcionalnog lošeg držanja ili deformiteta u stalnom je porastu. Statistika pokazuje da je to svako treće dete.

U trenutnoj situaciji, kada je u celom svetu epidemija kovida i sve je polako prešlo na online, šta je sa decom koja imaju deformitete i kojima vreme 'curi' jer sa završetkom perioda rasta (17. godina) prestaje mogućnost korekcije u pravom smislu reči?

Povezane vesti

Povezane vesti

Skoro mi je došao dečak sa skoliozom, koji je na moje pitanje kako i koliko je vežbao u poslednjih godinu dana, odgovorio: "Gledao sam neke vežbe na Jutjubu i vežbao kad me ne mrzi". To je ono što mene i sve nas koji radimo sa decom brine.

Svaki slučaj skolioze traži individualan pristup, jer zakrivljenje nije na istom mestu. Da bi dete samostalno radilo vežbe za deformitete, mora biti dobro obučeno i povremeno kontrolisano od strane terapeuta kako bi se korigovale greške.

U Šrot metodi za korekciju deformiteta (skolioza, kifoza i lordoza), pacijent se postepeno uvodi u terminologiju i način vežbanja, tako da je fokus da se dete osposobi da u kućnim uslovima samostalno vežba i povremeno dolazi na kontrolu i usvajanje novih vežbi. Svaki pacijent dobija knjigu sa obeleženim vežbama koje su za njegov tip deformiteta. Preporuka je da dete svaki dan vežba po 20-30 minuta, da bi korigovani položaj prerastao u naviku.

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica