U poslednjih 20 godina broj dece predškolskog i školskog uzrasta sa nekom vrstom funkcionalnog lošeg držanja ili deformiteta u stalnom je porastu. Statistika pokazuje da je to svako treće dete.

U trenutnoj situaciji, kada je u celom svetu epidemija kovida i sve je polako prešlo na online, šta je sa decom koja imaju deformitete i kojima vreme 'curi' jer sa završetkom perioda rasta (17. godina) prestaje mogućnost korekcije u pravom smislu reči?

Skoro mi je došao dečak sa skoliozom, koji je na moje pitanje kako i koliko je vežbao u poslednjih godinu dana, odgovorio: "Gledao sam neke vežbe na Jutjubu i vežbao kad me ne mrzi". To je ono što mene i sve nas koji radimo sa decom brine.

Svaki slučaj skolioze traži individualan pristup, jer zakrivljenje nije na istom mestu. Da bi dete samostalno radilo vežbe za deformitete, mora biti dobro obučeno i povremeno kontrolisano od strane terapeuta kako bi se korigovale greške.

U Šrot metodi za korekciju deformiteta (skolioza, kifoza i lordoza), pacijent se postepeno uvodi u terminologiju i način vežbanja, tako da je fokus da se dete osposobi da u kućnim uslovima samostalno vežba i povremeno dolazi na kontrolu i usvajanje novih vežbi. Svaki pacijent dobija knjigu sa obeleženim vežbama koje su za njegov tip deformiteta. Preporuka je da dete svaki dan vežba po 20-30 minuta, da bi korigovani položaj prerastao u naviku.

Pročitajte i...