Gledanje crtanih filmova deo je svakog detinjstva, a osim što mališani uživaju u sadržaju, mamama i tatama je to deo dana kada mogu da predahnu i imaju nekoliko minuta za sebe. Nekada su deca gledala crtane filmove ujutru ili uveče pre dnevnih vesti na televiziji. Danas je sve drugačije - crtani filmovi su dostupni na svakom mestu i u svako vreme.

Nisu retke situacije da mama daje bebi mobilni telefon i crtani kako bi se smirila, da deca u kafićima drže telefone i gledaju crtaće dok roditelji ćaskaju sa prijateljima, a razni sadržaji na Internetu su lako dostupni. Osim što je neophodno ograničiti vreme koje dete provodi pred ekranom, danas postoje i crtani filmovi koji su namenjeni za odrasle ili stariju decu, zbog toga je posebno važno da roditelji obrate pažnju na starosnu granicu.

Kako bismo pomogli mamama i tatama da naprave dobar izbor u moru crtanih filmova, pitali smo dečijeg psihologa Milenu Buđevac (@decijipsiholog) kako crtani filmovi utiču na psihološko stanje deteta? Koji mogu biti korisni, a kakve treba izbegavati?

"Važno je da sadržaj koji dete prati bude primeren njegovom uzrastu. Neretko se dešava da mi se roditelji obraćaju za pomoć jer su deca razvila strahove, pa da ne smeju ni do toaleta da odu sama. Najčešće je pozadina priče izloženost sadržaju koji nije adekvatan, koji dete ne razume i ne može da "obradi" i integriše u svoje dosadašnje iskustvo. Bude mu previše, ili bude preplavljujuće za dete. Takođe, dešava se da deca mlađeg uzrasta gledaju "tinejdžerske" serije ili klipove i onda menjaju rečnik i ponašanje. Kreću da koriste izraze koji u početku možda i oduševe roditelje, ali se brzo pokaže da unose veću konfuziju u razmišljanje i razvoj deteta jer su neprimereni i deca ih ne razumeju." - otkriva dečiji psiholog.

Koje su prednosti crtanih filmova i kako da roditelji budu sigurni da dete gleda ono što mu koristi, a ne šteti:

"Crtaći mogu biti dobar način da se dete malo odmori jer ne zahtevaju mnogo razmišljanja. Takođe mogu biti prilika da dete nauči nešto novo, "proživi" tj. empatiše sa likovima iz crtaća u raznim pustolovinama i da i na taj način dobije ideje kako se prevazilaze teškoće u životu jer crtaći uglavnom imaju razrešenje, neki kraj. Uvek predlažem da roditelji gledaju sa decom (bar kada dete počinje neki novi crtani), kako bi, pored kontrole čemu su izloženi, imali i zajedničke teme i priliku da kroz nekog crtanog lika detetu objasne i prenesu poruku koja je njima važna. Crtaći nam mogu biti i indikator koliko dete razume svet oko sebe i radnju crtaća tj. dokle je dete stiglo sa razvojem." - rekla je psiholog Milena Buđevac i dodala da je važno i ograničiti vreme pred ekranom:

"Deca će često ponavljati scene iz crtaća kroz igru i na taj način pokušati da ovladaju nekom veštinom. Ipak, važno je da izloženost crtaćima ne bude preduga u toku dana i da dete ima dovolno fizičke aktivnosti."

Kako crtani filmovi utiču na psihu deteta3.jpg
Sandra Obrenović/Simović 

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

BONUS VIDEO:

Mališan pomaže mami u čišćenju TikTok/mariaurangaa

(Yumama/T.A.S.)