Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saveti pedagoga: Da li su bake i deke najbolji 'bebi-servis'?

Dok su roditelji na poslu o deci će se brinuti bake i deke, bebisiterke ili vaspitačice u vrtiću. Svaka od ovih mogućnosti čuvanja deteta - ima i dobre i loše strane.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ne postoji najbolji bebi-servis. Ono što je sigurno jeste da vaše dete u društvu sa bakom i dekom neće da bude gladno i da će, najverovatnije, biti mnogo maženo i paženo... Tako da, ukoliko je to dovoljno da zadovolji vaše ambicije, odnosno vaše kriterijume najboljeg bebi-servisa, onda on to i jeste.

Najveći nedostatak dugog boravljenja sa babama i dedama jeste nedovoljan broj vršnjaka sa kojima bi se dete igralo, takmičilo, učilo da se svađa i miri... Odnosno, niz socijalnih veština koje niko ne može da mu nadomesti osim vršnjaka. Sa druge strane, mnogi roditelji daju prednost bebi-servisima kao što su vrtić ili bebisiterka zbog toga što će detetu da ponude razne edukativne sadržaje, ili da utiču na njega da se lakše uklopi u vršnjačku grupu.

Povezane vesti

Drugim rečima, ono što je po vašim kriterijumima najbolja usluga za vaše dete, ne mora da bude po merilima nekog drugog roditelja. Osim toga, bake i dede mogu da se pokažu kao sasvim zadovoljavajući «oblik» brige o detetu u jednoj razvojnoj fazi, a pogrešan već u sledećoj. U svakom slučaju, činjenica je da ste samo vi odgovorni za detetov razvoj, vaspitavanje, ponašanje... I, bez obzira koliko vremena ono provodilo sa babom ili dedom, nikada u njima ne možete da nalazite krivce za neki mališanov neuspeh ili nezgodnu etapu razvoja. Isto važi i kada je bebi-servis vašeg deteta vrtić ili bebisiterka.

Jelena Holcer, pedagog

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica