U nemogućnosti da izraze svoje misli ili osećanja rečima, deca sa autizmom mogu da postanu agresivna i udaraju, grebu ili ujedaju svoje roditelje ili braću i sestre - u nekim "napadima" mogu čak da povrede sebe ili druge.

Mnoge stvari mogu izazvati agresivno ponašanje, ali ovo su neke od najčešćih kod dece sa autizmom:

 • Osećaju se veoma anksiozno ili pod stresom
 • Pokušavaju da komuniciraju
 • Osećaju fizičku bol
 • Traže pažnju
 • Senzorno preopterećenje ili osetljivost
 • Ne shvataju šta se dešava oko njih.

Kada shvatimo zašto se deca sa autizmom ponašaju agresivno, možemo raditi na prevenciji i ublažavanju. Najvažnije je da se u takvim situacijama konsultujete sa stručnjakom koji će vam dati savet kako da postupate.

Šta da učinite ako vas dete udari

Neutralno preusmeravanje je efikasno delovanje. Ovo je tehnika primenjene analize ponašanja koja se sastoji od zamene detetovog agresivnog, potencijalno opasnog ponašanja funkcionalnim, odgovarajućim ponašanjima.

Uz određene smernice i nežnost, neutralno preusmeravanje omogućava roditeljima da efikasno nauče svoju decu društveno odgovarajućem i bezbednom ponašanju, veštinama koje će im pomoći da komuniciraju sa vršnjacima, dele iskustva i uživaju u višem kvalitetu života. 

Kao roditelj, evo kako možete da otklonite agresivnost svog deteta neutralnim preusmeravanjem:

 • Ostanite smireni - Imajte na umu da ponašanje vašeg deteta može biti još gpre ako se "prepustite“ njihovoj agresiji.
 • Sprečite dete da stupi u kontakt sa vama tako što ćete se skloniti s puta.
 • Ako to nije moguće, možda ćete morati da zaštitite ranjive delove tela.
 • Tokom procesa, uzdržite se da razgovarate sa detetom (grdite ga ili tražite da prestane), uspostavite kontakt očima sa njim ili fizički reagujete (pravite grimasu).
 • Mirno preusmerite svoje dete na drugačiji način komunikacije. Na primer, ako vas vaše dete obično udari da bi privuklo vašu pažnju, umesto toga možete da ga uputite da vas tapne po ruci i kaže "izvini".
 • Dajte svom detetu direktno priznanje (kontakt očima, itd.) samo kada se ponaša na odgovarajući način. Ako to ne uradite, vaše dete može da poveže agresivnost sa pažnjom i dobijanjem onoga što želi.
 • Kao što je pomenuto, roditelji moraju da se uzdrže od reagovanja na agresivno ponašanje svog deteta preteranim pokretima, glasnim glasovima, promenama u izrazu lica i drugim reakcijama koje bi mogle potvrditi detetovo ponašanje.

Važno je da se ne predate agresivnom ponašanju. Ako nastavite da popuštate, vaše dete će nastaviti da se ponaša agresivno jer je naučilo da je to efikasan način da dobije ono što želi.

Takođe, možete biti pripremljeni tako što ćete naučiti svoju drugu decu kako da reaguju na agresivnost svog brata i sestre. Jedan od najboljih načina da to uradite je jednostavno da drugo dete odmah napusti sobu. Vaša druga deca mogu da reaguju i podstaknu agresivnije ponašanje, tako da može biti od pomoći ako se u tom trenutku udalje.

Lečenje agresivne dece sa autizmom

Ključno je znati kako sprečiti autistično dete da udara. Agresivno ponašanje može da ometa detetov napredak u školi, kod kuće i u društvenim interakcijama. Ako vaše dete ima dijagnozu autizma i agresivno se ponaša, potražite opcije kod stručnjaka što je pre moguće.

Što je ranija intervencija stručnjaka, veće su šanse vašeg deteta da se razvija zajedno sa svojim vršnjacima i da se osamostali.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Prvi simptomi autizma TikTok/oh_maddy