Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

4 STVARI KOJE RODITELJI U JAPANU RADE DRUGAČIJE: Deca ranije postaju samostalna, a mame nikada o njima ovako ne govore

Evo koje 4 stvari japanske roditelje razlikuje od ostalih i šta od njih možemo da naučimo - njihova deca su samostalna, disciplinovana, mame i tate ih pripremaju za život...

 4 stvari koje japanske roditelje razlikuje od ostalih. Izvor: Shutterstock

Bez obzira na kulturne razlike koje se primećuju i u vaspitanju dece u raznim delovima sveta, želja svakog roditelja je da dete bude srećno i zdravo. Ipak, zanimljivo je da saznajemo metode vaspitavanja širom sveta, zemlja koja se posebno ističe po disciplini, osamostaljivanju dece i ima drugačiji pristup obrazovanju od drugih jeste Japan.

Evo šta još japanske roditelje razlikuje od svih ostalih i šta od njih možemo da naučimo:

1. Svaki slobodan trenutak provode sa svojim detetom

U japanskim gradovima roditelji su suočeni sa užurbanom svakodnevicom, posao, poslovna putovanja, razne obaveze. često očevi u Japanu toliko rade da se nekim danima u nedelji i ne vide sa svojom decom. Baš zbog toga se trude da onda svaki slobodni trenutak posvete mališanima. Smatraju da je povezivanje na relaciji roditelj-dete izuzetno važno za psihofizički i emotivni razvoj deteta. Zato je svaki trenutak u porodici usmeren na najmlađe.

2. Deca u Japanu su samostalnija

Od malih nogu uče svoju decu kako da budu samostalna, rano idu sama u školu, sama rade domaće zadatke, završavaju svoje obaveze itd. Na ovaj način roditelji u Japanu žele što pre da pripreme dete za život, a mališani su samostalniji i imaju više samopouzdanja.

3. Uvek jedu zajedno

U japanskim porodicama postoji pravilo da, kada je to moguće, svi članovi zajedno pojedu obrok za stolom. Deca su često umključena i u pripremu hrane, postavljanje stola, pranje sudova... Od malih nogu se uče i zdravim navikama u ishrani, ali i tome da zajednički obrok predstavlja rutinu koja porodicu drži na okupu. Tokom ovakvih ručkova se šale, razgovaraju, razmenjuju osećanja.

4. Ne žale se na svoje dete

Mnoge mame će podeliti sa drugima sa kojim izazovima se suočavaju kada je reč o roditeljstvu, roditelji u Japanu su drugačiji. Istraživanja pokazuju da svoje probleme u vezi sa vaspitanjem ili porodicom dele samo sa ljudima kojima najviše veruju. Isto tako, oni takođe smatraju neprihvatljivim svaki razgovor o aktivnostima njihovog deteta.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica