S vremena na vreme možemo reći nešto za šta ne znamo kako će se deca osećati. Roditelji vole svoje naslednike svim srcem i uvek im žele najbolje, ali povremeno se može desiti da im se otmu reči ili rečenice koje zapravo ne misle i kojima je moguće duboko povrediti dete.

Deca obično ne mogu znaju da li je rečenica izgovorena u žurbi ili u stresnoj situaciji, pa se može desiti da izjave na koje roditelji uopšte nisu mislili utiču na budućnost dece. Evo koje su to "bolne" rečenice. 

"I onako ti to ne možeš"
Deca znaju da još uvek mnogo toga ne mogu sama da urade ili naprave - zato je važno da ih uvek hrabite, čak i kada njihovi pokušaji nisu uspešni. Ovo je vrlo važno zbog razvoja samopouzdanja.

"Zar ne možeš da budeš kao tvoja sestra?"
Svako dete je svet za sebe, a ovakva izjava indirektno šalje poruku da delite decu na to koje je dobro a koje loše. Ovo može kod deteta da razvije i negativan odnos prema bratu ili sestri.

"Bože kako si trapav!"
Mala deca nisu dovoljno vešta u hodanju, igri, trčanju, u kući... ne zato što nisu sposobna, već zato što su u razvoju. Ovakve izjave će njihov razvoj usporiti i imati negativne posledice kada porastu.

BONUS VIDEO

BESPLATNE UDŽBENIKE TREBA DA IMAJU DECA U CELOJ SRBIJI, ne samo i Beogradu! Poverenica ukazuje na osnovni uzrok nejednakih šansi Kurir televiizija


Izvor: Yumama