Komunikacija sa detetom o tome kako je provelo dan u vrtiću, školi, o ocenama, radnim obavezama i potrebama je deo svakodnevnice. Ali, u tu svakodnevicu važno je uvesti i razgovore o osećanjima, kao i reči ohrabrenja, podrške i ljubavi.

Psihološkinja Ana Blinkova otkrila je kojih 8 rečenica treba da govorite detetu svakog dana kako bi raslo srećno, zdravo i sa puno samopouzdanja:

1. "Pokušaj ponovo"
Naučite svoje dete da se ne plaši grešaka i uči iz svojih neuspeha. Ova fraza će mu pomoći da razvije istrajnost, da bude uporno i spremno za samousavršavanje. Važno je da pokažete detetu da su neuspesi normalan deo života, roditelji, nastavnici i, naravno, deca greše. Ali ne smemo da odustanemo, bez obzira na greške, već treba i dalje da se trudimo i rastemo.

2. "Pričaj mi mi kako si proveo dan"
Slušajte svoje dete i pokažite interesovanje za njegove misli, ideje i životne situacije. Na ovaj način razvijate veštine komunikacije, jačate emocionalnu vezu sa detetom i povećavate samopoštovanje. Takođe, ovo pomaže u procesuiranju emocija i događaja koji su se desili tokom dana.

3. "Volim biti tvoja mama/tvoj tata"
Ova fraza naglašava vašu sreću, radost i zahvalnost što imate svoje dete. Ako je u ovom trenutku dete zainteresovano za detalje kako je tačno rođena i kako ste ga očekivali, onda je vreme da podelite svoja prijatna sećanja. Znajući da je unelo radost i sreću u vaš život, dete stiče veru u sebe i svoju snagu.

4. "Postoji nevidljiva nit između nas, veoma je jaka i nikada se neće prekinuti"
Takve reči pomažu detetu da se oseća bezbedno, što je veoma važno za razvoj zdrave emocionalne privrženosti i poverenja. Znajući da postoji posebna veza između njega i njegovih roditelja, dete može mirno da se razvija, komunicira sa vršnjacima, pokušava nove stvari. Razvija pozitivan stav prema sebi i svojim sposobnostima.

5. "Sviđa mi se kako to radiš"
Pohvala i odobravanje su veoma važni za dete, daju mu vetar u leđa i mogu mu pomoći mu da prevaziđe teškoće i postigne uspeh. Na primer - "sviđa mi se kako si odabrao boje na ovom crtežu"; "sjajno si sredio svoju sobu"; "fantastično su uradila kolut." Kada dete podržavate i podstičete, ono postaje svesno svojih snaga i mogućnosti za razvoj.

6. "Uvek možeš da računaš na mene"
Saznanje da ima pouzdanu podršku čini dete sigurnijim. Znaće da uvek postoji neko na koga može da se osloni u teškim trenucima i ko će biti tu u svim okolnostima. Ovo mu pomaže da razvije poverenje u druge i izgradi zdrave i kvalitetne odnose u budućnosti.

7. "Volim te"
Ova magična fraza se ne može preceniti, ona je osnova i važno je da je dete čuje što češće. Takođe, bitno je da dete shvata da ga ne volite zbog nečega, na primer, zbog ocena ili uspeha u sportu, već jednostavno zbog onoga što jeste. Osećaće se voljeno, prihvaćeno i cenjeno. Bezuslovna ljubav i podrška roditelja je osnova za samopoštovanje, samopouzdanje i sreću.

8. "Izvini" i "Hvala"
Naučite svoje dete svojim primerom da bude pristojno i da poštuje druge. Sposobnost izvinjenja i izražavanja zahvalnosti razvija empatiju, podstiče uspostavljanje kvalitetnih odnosa sa drugim ljudima i formira pozitivan pogled na svet.

Izvor: Yumama